„Три валцери за гитара“, ноти за почетници
Гитара

„Три валцери за гитара“, ноти за почетници

„Упатство“ Лекција по гитара бр. 13

Оваа лекција претставува три валцери напишани од познати италијански гитаристи, Наполитанецот Фердинанд Карули и Фирентинецот Матео Каркаси, кои живееле во исто време со Николо Паганини на преминот од XNUMX-тиот - XNUMX-тиот век. Покрај италијанското потекло на авторите, овие валцери ги обединува и тоа што се напишани во ист временски потпис од три осми. И двајцата Италијанци создадоа школи за свирење гитара, од кои се земени овие едноставни валцери.

– Знакот „Сенјо“ се однесува на знаците на кратенката на музичката нотација. Го означува местото од кое треба да започне повторувањето.

Формата на валцерот на Ф. Карули е многу едноставна, како што покажуваат репризите со кои се запознавме во последната лекција, секоја линија мора да се свири двапати. Во валцерот, за прв пат, се појавува знакот „senyo“, што покажува дека на крајот од третата линија свирена двапати, мора да отидете на почетокот каде што стои знакот „senyo“ и да играте до зборот Fine (Крај) . Секоја мерка на валцерот едноставно се брои како една, две, три. Добро парче за уште еднаш повторување на локацијата на нотите на вратот на гитарата.

Три валцери за гитара, ноти за почетнициТри валцери за гитара, ноти за почетници

Валцер C – dur (C-дур) M. Carcassi започнува со шипката (три и). Ве советувам да ја броите секоја лента во овој валцер еден и два и три и. Во овој случај, можете лесно и прецизно да промените од осмата до шеснаесеттата нота во средината на парчето. Има и знаци на кратенка на музичка нотација. DC al Fine. Da Capo al Fine, во превод од италијански, буквално значи: Од глава до крај, односно на руски звучи – од почеток до крај. Така, вториот и третиот дел ги играме двапати според репризите, а потоа прво го свириме делот до зборот Fine.

Три валцери за гитара, ноти за почетнициТри валцери за гитара, ноти за почетници

M. Carcassi Waltz (C-Major) Видео

Вежба за гитара - Каркаси, валцер во Ц-мајор

Овој валцер од М. Каркаси се свири според репризите двапати секој дел. Овде, обрнете внимание на остриот знак на копчето, што покажува дека сите ноти на F се свират половина тон повисоко. Покрај авантурите, има и случајни знаци (остри) кои имаат свој ефект до крајот на шипката.

Три валцери за гитара, ноти за почетници

 ПРЕТХОДЕН ЧАС #12 СЛЕДЕН ЛЕК #14

Оставете Одговор