Блок на храмови: опис на инструментот, звук, употреба
Тапани

Блок на храмови: опис на инструментот, звук, употреба

Храмски блок, исто така храмски блок (од англискиот „храмски блок“ - буквално храмски блок) - еден вид специјален ударен инструмент, првично наменет за религиозни цели (на пример, служи како придружба за читање будистички мантри).

По природата на звукот, храмскиот блок припаѓа на подвид на тапани со пресеци, вообичаени во Азија, Африка, Јужна Америка и Океанија. Таквите музички инструменти се способни да испуштаат звук со сопственото тело без да се истегнуваат или компресираат, така што името „идиофон“ се залепи на целата група.

Блок на храмови: опис на инструментот, звук, употреба

Тапаните со дупчиња обично се свират со специјални стапчиња за ќотек, наизменично чукање на различни краеви или одделни делови монтирани на заедничка рамка.

Покрај придружувањето на различни церемонии, сличен ударен инструмент од античко време служел како поштенска услуга на оние места каде што било неопходно да се пренесуваат пораки на значително растојание. Неговиот тембр можеше дури и да го имитира звукот на тонскиот јазик.

Исто така, корејските ѕвона (друго име за блокот на храмот) се користат од време на време од изведувачите кога снимаат делови во жанровите на електронска и рок музика. Поседувајќи пријатен досаден тембр, корејските ѕвона му даваат на делото национален шмек.

20.02.2020 г. - Баловство перед спектаклем "Марица" :)) во Оренбургском Театре Музыкальной Комедии

Оставете Одговор