Нуди: што е тоа, состав на инструмент, звук, употреба
месинг

Нуди: што е тоа, состав на инструмент, звук, употреба

Нуди е мордовски народен музички инструмент кој припаѓа на групата дувачки инструменти.

Тоа е двоен кларинет, формиран од две цевки за свирење со трска долги 170-200 mm (понекогаш должината може да варира), прицврстени заедно. На едната страна од секоја цевка се прави засек – таканаречен „јазик“, кој е вибратор или извор на звук. Другата страна на цевката била вметната во кравји рог, кој понекогаш бил обвиткан со кора од бреза, или во конус направен од кора од бреза. Едната цевка има три дупки за играње, а другата има шест.

Нуди: што е тоа, состав на инструмент, звук, употреба

Секоја од цевките има своја улога во изведбата – на едната ја изведуваат главната мелодија или горниот глас („морамо вајгел“, „мора вајгал“, „вјари вајгел“), а на втората – долниот што ја придружува. („алу ваигал“). Nudey беше присутен на секоја прослава и важен настан - празници, свадби и Sabantuy. Нуди е исто така омилен инструмент на овчарите.

Инструментот има традиционална мордовска тригласна полифонија, многу развиени мелодии и прекрасни прелевања. Комбиниран е и со други народни инструменти, како пувама, фам, вешкема, во ансамбл со кој создава уникатни мелодии, толку сакани на Мордовијците.

Во моментов, голото има голема културна и историска вредност, а специјалистите кои го поседуваат овој инструмент се вклучени во работата во мордовските музички училишта за да ја всадат кај децата љубовта кон нивната родна култура.

#Связьвремён : делаем дудку нюди

Оставете Одговор