Како сами да научите да свирите пијано?
Научете да играте

Како сами да научите да свирите пијано?

Свирењето на вашите омилени мелодии, учењето песни од филмовите, забавувањето на пријателите на забави, па дури и само помагањето на вашето дете да научи музика се некои од причините да научите самостојно да свири на пијано. Покрај тоа, сега има дигитални инструменти кои не ја натрупуваат просторијата, имаат излези за слушалки и ви овозможуваат да свирите без непоканети слушатели.

Да се ​​научи да се свири пијано не е толку тешко како што изгледа, но не е лесно како, да речеме, возењето ролери. Не можете без неколку стручни совети. Затоа, има многу упатства, видео упатства и други асистенти. Но, која програма и да ја изберете, важно е да знаете и да следите неколку правила.

Правило број 1. Прво теорија, па пракса.

Повеќето наставници, особено оние кои работат со возрасни надвор од ѕидовите на музичкото училиште, едногласно велат: прво теорија, па пракса !! Јасно е дека читањето литература е далеку од интересно како притискање на копчињата. Но, ако, особено на почетокот, подеднакво ги комбинирате практиката и теоријата, тогаш вашето учење нема да застане откако ќе научите неколку поп мелодии. Ќе можете да се развивате во полето на свирење на инструментот, а порано или подоцна ќе дојде моментот кога ќе ги соберете омилените мелодии на уво, ќе создавате аранжмани, па дури и ќе компонирате своја музика.

Како сами да научите да свирите пијано?Она што е особено важно во теорија:

1. Музичка нотација . Ова е начин на пренесување звуци со помош на знаци на хартија. Ова вклучува нотација на белешки, времетраење, време а, итн. Ова знаење ќе ви даде можност да прочитате кое било музичко дело, особено затоа што сега не е проблем да најдете ноти на популарни мелодии. Со познавање на музичката нотација, можете да научите сè што сакате - од американската химна до песните на Адел.
Имаме добар основен курс на нашата страница за да ја постигнеме целта # 1 - „Основи на пијано“.

2. Ритам и темпо . Музиката не е само збир на звуци, туку е и редоследот по кој тие се изведуваат. Секоја мелодија се покорува на некој вид ритам. Правилно градење на ритмичка шема ќе помогне не само за обука, туку и за елементарно знаење што ритамот е, како се случува и како да се создаде. Ритам и темпо податоци во друг основен курс – Музички основи .

3. Хармонија. Ова се законите за комбинирање на звуците едни со други на таков начин што излегува убаво и пријатно за слушање. Овде ќе научите различни клучеви, интервали и скали, законите на градење акорди , комбинации од овие акорди , итн. Ова ќе ви помогне да разберете како самостојно да изберете придружба за мелодија, да креирате аранжман, да земете мелодија по уво итн.
Откако ќе вежбате да преведувате мелодии на различни копчиња, да ја земете придружбата, да ги вратите вратите во светот на убавата музика, вклучувајќи оние составени од вас ќе се отворат пред вас. Има и упатства за тоа каков мајстор ќе станете, како на пр Импровизација на дигитални тастатури .

Правило број 2. Треба да има многу вежбање!

Треба да тренирате многу и често, најдоброто нешто е секој ден! Искусните наставници велат дека дневните часови, дури и по 15 минути, се подобри од 2-3 пати неделно по 3 часа. Ако за 15 минути сè уште немате време да учите многу, поделете ја работата на делови и учете на парчиња, но секој ден!

Однесувајте се кон тренингот како што спортистот го третира тренингот! Одвојте време кога нема да ве вознемируваат и кога дефинитивно ќе бидете дома, на пример, наутро пред работа или навечер еден час пред спиење (слушалките се многу корисни овде). И не откажувајте часови, инаку ќе биде потешко да се вратите на нив подоцна, а резултатот е губење на формата и сето она што сте го стекнале.

Што да направите во пракса:

  1. Научете мелодии од ноти . Откако ќе ја совладате музичката нотација, преземете ги листовите од вашите омилени мелодии од Интернет - и научете ги додека не можете да свирите без предупредување и десно време .
  2. Играјте со оркестар . Многу дигитални пијана ја имаат оваа карактеристика: се снима оркестарска придружба на одредени мелодии. Можете да ги научите овие мелодии и да ги свирите со оркестар за да ги развиете време , ритам и способност за играње во група.
  3. „Префрли“ на други копчиња . Откако ќе ги совладате хармонијата, можете да ги префрлите парчињата во други клучеви, да изберете различни придружни за нив, па дури и да креирате свои аранжмани.
  4. Играјте гама секој ден! Ова е одлична вежба за тренирање на прстите и меморирање на клучеви!

Правило број 3. Инспирирајте се!

Зборувавме за ова кога дававме совети за учење музика на децата (читај овде ). Но, тоа функционира и со возрасни.

Откако новитетот ќе помине, вистинската работа започнува и станува тешка. Честопати нема да има доволно време, ќе сакате да ја презакажувате лекцијата за утре, а потоа за викенд – и тоа повеќе од еднаш! Ова е местото каде што е важно да се инспирирате.

Што да се прави? Гледајте видеа со вашите омилени музичари, слушајте музика која ви го одзема здивот, научете ги оние мелодии што ве тераат навистина да „брзате“! Треба да играте и да создадете нешто што вие самите сте заинтересирани да го слушате.

Откако ќе добиете нешто што вреди да се игра, играјте со семејството и пријателите, но само со оние кои ќе ве пофалат. Критичарите и „специјалистите“ исфрлаат! Целта на овие „концерти“ е да ја зголемите вашата самодоверба, а не да ги напуштате часовите.

Оставете Одговор