Како да изберете синтисајзер
Како да се избере

Како да изберете синтисајзер

Синтисајзер е музички инструмент кој ги претвора електричните сигнали во звуци.

Првиот синтисајзер бил измислен од се врати нашиот сонародник Лев Теремин во 1918 година и се вика Теремин. Се произведува и денес и многу познати музичари го користат на своите концерти. Во 60-тите години на минатиот век, синтисајзери изгледаа како големи кабинети со многу жици и копчиња, во 80-тите беа намалени на големина на тастатура, а сега синтисајзери се вклопуваат на мал чип.

perviy-синтисајзер

 

Синтетизатори се поделени во професионални и аматерски. Професионален синтисајзери се сложени уреди, со многу функции и прилагодувања и бараат одредено знаење за да се играат.

Аматерска синтисајзери може да го репродуцира звуците на речиси секој инструмент – виолина, труба, пијано, па дури и цел комплет за тапани, лесно се контролираат (да се избере саканиот печат , само притиснете едно или две копчиња), па дури и дете може да го совлада. Timbre е звукот карактеристика на музички инструмент.

Во оваа статија, експертите на продавницата „Студент“ ќе ви кажат како да избереш синтисајзерот што ви треба, а не да плаќате во исто време. За да можете подобро да се изразувате и да комуницирате со музика.

Тип на клуч

Тастатурата е најважниот дел на тастатура синтисајзер , што во голема мера го одредува и звукот на инструментот и нивото на изведба на едно музичко дело. При изборот на модел, обрнете внимание на бројот на клучеви, нивната големина и квалитетот на механика .

Се верува дека големината на клучевите на синтисајзер   за професионални изведбата треба да одговара на тастатурата на пијано. Во повеќето полупрофесионални модели, целосната големина копчињата се малку пократки и одговарајте на копчињата на пијано само во ширина.

Аматерска Ниво синтисајзери користете компактна тастатура со мала големина. Удобно е да се игра на него, но не е погодно за тренинг и сериозна подготовка за професионален настап.

Со чувствителност на допир, постојат два вида клучеви : активни и пасивни. Активна тастатура влијае на звукот на ист начин како кај инструментот со живо: јачината и јачината на звукот зависат од интензитетот на притискање.

Јамаха PSR-E443 Активен синтисајзер за тастатура

Јамаха PSR-E443 Активен синтисајзер за тастатура

 

Пасивната тастатура не влијае на силата на притискање. Најчесто пасивниот тип на клучеви се среќаваат кај детските синтисајзери и инструменти од аматерски тип.

Сепак, професионалните модели често имаат функција да ја исклучат чувствителноста на допир - да симулираат звук на чембало и некои други инструменти.

Број на клучеви

При изборот синтисајзер, и за различни стилови на изведба, на број на клучеви , или подобро кажано, октавите, се важни. Октава има 12 клучеви.

Експертите препорачуваат дури музичари почетници да купат модели од пет октави синтисајзери . Тие содржат 61 копче, што ви овозможува да играте со две раце, свирејќи мелодија со десната рака и автоматска придружба со левата рака.

Синтисајзер со 61 клуч CASIO LK-260

Синтисајзер со 61 клуч CASIO LK-260

Концертни модели на синтисајзери може да има 76 или 88 клучеви. Тие даваат богат звук и се толку разновидни што можат да се користат како алтернатива на пијаното. Поради нивната големина и голема тежина, овие синтисајзери може да биде тешко за транспортирање и ретко се купуваат за активна концертна активност поврзана со турнеи.

При изборот на професионални одделение синтисајзер , музичарите имаат тенденција да претпочитаат помалку обемни модели со 76 клучеви. Шест полни октави во таков инструмент се доволни за изведување сложени класични дела.

Професионален синтисајзер со 76 копчиња KORG Pa3X-76

Професионален синтисајзер со 76 копчиња KORG Pa3X-76

Некои специјализирани синтисајзери може да има не повеќе од 3 октави, но нивното купување треба да ја оправда целта: на пример, да свири во оркестар со имитација на звукот на одреден музички инструмент.

Полифонија

Полифонија  утврдени колку звуци синтисајзерот може да игра во исто време. Значи, за да се свири мелодија „со еден прст“, монофоничен инструмент ( полифонија = 1) доволно е да се земе акорд од три ноти – тригласна синтисајзер а, итн.

Повеќето модерни модели пуштаат 32 звуци, додека претходните генерации не можеа да понудат повеќе од 16. Постојат модели со 64 звуци на полифонија. Колку повеќе звуци, синтисајзер може да игра во исто време, толку е повисок квалитетот на звукот.

Совет од продавницата „Студент“: изберете синтисајзери со   полифонија од 32 гласови и повисоко.

Мулти-тимбралност и стилови

Поштенски марки се однесуваат на звукот карактеристичен за различни музички инструменти. Ако, да речеме, сакате да снимите песна која вклучува тапани, бас и пијано, вашиот синтисајзер мора да има мулти-тимбралност од три.

стил се однесува на ритам и уредување , карактеристично за различни музички стилови: диско, земјата , итн. Не е сигурно дека ќе ви се допаднат и ќе ги искористите сите, но подобро е да ги имате отколку да не можете да избирате и мешате.

Големина на меморија

А фундаментално важна карактеристика за синтисајзери . Обично, кога се зборува за количината на меморија на синтисајзер , тие значат меморија што се користи за складирање примероци на звук - примероци . Обрнувањето внимание на овој параметар има смисла само за оние кои планираат компонира музика или снима аранжмани. Ако, при изборот синтисајзер , вие сте апсолутно сигурни Дека нема да правите записи, не треба да преплаќате за голема количина на меморија.

Како да изберете синтисајзер

Спутник Електроники - синтезатори

Примери на синтисајзери

Синтисајзер CASIO LK-130

Синтисајзер CASIO LK-130

Синтисајзер YAMAHA PSR-R200

Синтисајзер YAMAHA PSR-R200

Синтисајзер CASIO CTK-6200

Синтисајзер CASIO CTK-6200

Синтисајзер YAMAHA PSR-E353

Синтисајзер YAMAHA PSR-E353

Синтисајзер ROLAND BK-3-BK

Синтисајзер ROLAND BK-3-BK

Синтисајзер KORG PA900

Синтисајзер KORG PA900

 

Оставете Одговор