Како да изберете конзола за мешање
Како да се избере

Како да изберете конзола за мешање

Конзола за мешање (" миксер или „конзола за мешање“, од англискиот „конзола за мешање“) е електронски уред дизајниран да меша аудио сигнали: собирање неколку извори во еден или повеќе излези . Рутирањето на сигналот се врши и со помош на конзолата за мешање. Конзолата за мешање се користи за снимање звук, мешање и засилување на концертен звук.

Во оваа статија, експертите на продавницата „Студент“ ќе ви кажат како да го изберете мешање конзола што ви треба, а не да плаќате во исто време.

Видови конзоли за мешање

Пренослив мешање конзоли се компактни уреди, најчесто во буџетската класа. Овие далечински управувачи се мали и лесни, што ги прави лесни за носење.

Бидејќи преносливите конзоли имаат мал број на канали , нивниот опсег е ограничен на одржување на различни настани каде што нема потреба од поврзување на музички инструменти. Таквите уреди може да се користат во домашно студио.

BEHRINGER 1002

BEHRINGER 1002

 

Пренослив мешање конзоли се полупрофесионални и професионални уреди кои се користат при организирање на различни настани (концерти, студиско снимање и сл.). Таквите уреди имаат значително повеќе канали од преносливите модели.

SOUNDCRAFT EFX12

SOUNDCRAFT EFX12

 

Стационарни мешање конзоли се професионални уреди во кои се имплементирани голем број на канали. Тие се користат за време на големи концерти и во студиа за снимање на професионално ниво.

ALLEN&HEAT ZED436

ALLEN&HEAT ZED436

Аналогни или дигитални?

Дигитални конзоли може лесно да се поврзе со компјутер преку дигитални влезови / излези со цел да се пренесе сигналот квалитативно и без загуба. Дигитален мешање конзолите имаат моторизирано федери што може да ги контролира нивоата на сигналот и може да се ракува во неколку режими.

Дигиталните конзоли исто така имаат можност да запомнете ги поставките , што може да биде многу корисно при работа со голем број различни проекти. Цената на дигиталните конзоли е во просек многу повисока од цената на аналогните, така што нивниот опсег е ограничен на високобуџетни студиа за снимање и сложени концертни инсталации.

Дигитална контрола BEHRINGER X32

Дигитална контрола BEHRINGER X32

 

Аналогни миксери се поедноставни , рачно контролиран и погоден за повеќето апликации. Во аналогните конзоли, сигналот се меша на ниво на електрични сигнали, како во учебниците за Теорија на електрични кола. Затоа, аналогните конзоли можат да бидат, во наједноставен случај, дури и без струја, односно пасивни.

Обичен, најчест аналог мешање конзолите се напојуваат од електрична мрежа или батерии и содржат голем број на засилувачки елементи - транзистори, микроциркути.

Аналоген далечински управувач YAMAHA MG10

Аналоген далечински управувач YAMAHA MG10

Канали

Бројот и видот на каналите е еден од главни карактеристики на мешање конзола. Зависи од тоа колку извори на звук и кои можете да ги поврзете, „мешате“ и обновите во исто време за време на концерт или снимање. Во секој аудио канал мешање конзолата има еден или друг тип на аудио влез, па дури и повеќе влезови.

За да се поврзете микрофони , на пример, посветен микрофон ( XLR ) потребно е внесување. За префрлување на електронски/електро-акустични инструменти (гитари, клавијатури, електронски тапани), соодветни линеарни (пасивни) аудио влезови (со Џек  конектори) се потребни. Поврзувањето на потрошувачката аудио опрема (ЦД плеер, компјутер, лаптоп, винил плеер) исто така бара конзолата да има канали со влезни конектори од соодветен тип. Направете листа на уреди што планирате да ги поврзете со вашите мешање конзола за да ви помогне да го изберете најдоброто решение.

Активни и пасивни далечински управувачи

Мешање се сметаат за конзоли со вграден засилувач на моќност активен . Можете веднаш да поврзете обични (пасивни) акустични системи (звучни звучници) на активниот далечински управувач. Така, ако имате активни звучници, тогаш, во едноставна верзија, повеќе не ви треба активен далечински управувач!

Пасивен мешање конзола нема вградено засилување на звукот - таквата конзола мора да биде поврзана со надворешен засилувач за напојување или активни акустични монитори.

Интерфејс на миксер

Во принцип, сите миксер контролите можат да се поделат во две групи: оние кои го контролираат сигналот на каналот и оние кои го контролираат сигналот за збир.

Секој канал е вклучен мешање конзолата обично содржи:

  • Микрофон XLR влез .
  • 1/4′ влез TRS линија (дебел Џек ).
  • Вметнување што испраќа сигнал до надворешен уред за обработка и го прима назад од тој уред.
  • Еквилајзер.
  • Испрати, што овозможува мешање на обработениот сигнал од надворешен уред за обработка во сигналот на каналот.
  • Контрола на панорама, одговорна за контрола на нивото на сигналот што ќе се испраќа до заедничките леви и десни канали.
  • Префрлување, во кое активноста и маршрутата на сигналот се одредуваат со помош на копчиња.
  • Контрола на јачината на звукот.

Совети од продавницата Студент за избор на конзола за мешање

1. При изборот мешање конзола, треба да размислите што задачи што треба да ги реши . Ако планирате да го користите во домашно студио, тогаш тука, пред сè, тие се водени од бројот на канали и интерфејсот. Ако само, да речеме, синтисајзер , гитара и микрофон се поврзани, тогаш во овој случај ќе бидат доволни 4 канали. Ако планирате да користите други музички инструменти, тогаш веќе треба да барате миксер со голем број на канали.

2. Вградениот процесор за ефекти не треба да се користи за снимање, попогодно е за играње дома, овозможувајќи ви да го оживеете звукот.

3. Доколку главната задача е да снимате звук дома, тогаш се препорачува да обрнете внимание на далечинските управувачи со вграден USB интерфејс , бидејќи обезбедуваат можност за интегрирање со софтвер.

4. Во концертните активности, повеќе не можете без а мулти-канален мешање конзола . Ако настаните се од непрофесионален карактер, тогаш е поцелисходно да се води според односот цена/квалитет/број на канали.

Што е конзола за мешање

ЧТО ТАКОЕ МИКШЕРНЫЙ ПУЛЬТ yamaha mg166c

Примери за мешање конзоли

Аналогна конзола Alto ZMX862

Аналогна конзола Alto ZMX862

Аналоген далечински управувач BEHRINGER XENYX Q1204USB

Аналоген далечински управувач BEHRINGER XENYX Q1204USB

Аналогна конзола MACKIE ProFX16

Аналогна конзола MACKIE ProFX16

Аналогна конзола SOUNDCRAFT SPIRIT LX7II 32CH

Аналогна конзола SOUNDCRAFT SPIRIT LX7II 32CH

Дигитален далечински управувач MACKIE DL1608

Дигитален далечински управувач MACKIE DL1608

Аналогно-дигитална конзола YAMAHA MGP16X

Аналогно-дигитална конзола YAMAHA MGP16X

 

Оставете Одговор