Харпшикорд
членовите

Харпшикорд

чембало [француски] клавецин, од доцниот лат. клавицимбалум, од лат. clavis – клуч (оттука клучот) и cymbalum – кимвали] – музички инструмент со искубена клавијатура. Познат од 16 век. (почна да се гради уште во 14 век), првите информации за чембалото датираат од 1511 година; најстариот инструмент на италијанската работа што преживеал до денес датира од 1521 година.

ХарпшикордЧембалото потекнува од псалтериумот (како резултат на реконструкција и додавање механизам за тастатура).

Првично, чембалото имаше четириаголна форма и по изглед наликуваше на „слободна“ клавикорд, за разлика од која имаше жици со различни должини (секое копче одговараше на специјална низа наместена во одреден тон) и покомплексен механизам на тастатурата. Жиците на чембалото биле внесени во вибрации со штипкање со помош на птичји пердуви, монтирани на шипка – туркач. Кога се притиснало копче, туркачот, кој се наоѓал на неговиот заден крај, се подигнал и пердувот се фатил за врвката (подоцна, наместо птичји пердув бил употребен кожен плектум).

Харпшикорд

Уред и звук

Уредот на горниот дел на туркачот: 1 – врвка, 2 – оската на механизмот за ослободување, 3 – лангет (од француски лангет), 4 – плектум (јазик), 5 – амортизер.

Харпшикорд

Звукот на чембалото е брилијантен, но не и мелодичен (откачен) - што значи дека не е подложен на динамички промени (тој е погласен, но помалку експресивен од оној на клавикордот), промената на јачината и темброт на звукот не зависи од природата на ударот на клучевите. За да се зголеми звучноста на чембалото, се користеле двојни, тројни, па дури и четворни жици (за секој тон), кои се штимале во дует, октава, а понекогаш и други интервали.

Еволуција

Од почетокот на 17 век, наместо цревни жици се користеле метални жици, кои се зголемувале во должина (од високи до бас). Инструментот добил триаголен птеригоиден облик со надолжен (паралелен со клучевите) распоред на жици.

ХарпшикордВо 17 и 18 век за да му се даде на чембалото динамично поразновиден звук, инструментите се правеа со 2 (понекогаш 3) рачни клавијатури (прирачници), кои беа распоредени терасови една над друга (обично горниот прирачник беше наместен за октава повисоко). , како и регистерски прекинувачи за проширување на високи тонови, октавно удвојување на басовите и промени во бојата на тембриот (регистер за лаут, регистер за фагот итн.).

Регистрите се активираа со лостови сместени на страните на тастатурата или со копчиња сместени под тастатурата или со педали. На некои чембали, за поголема разновидност на тембри, беше наредена трета тастатура со некоја карактеристична боја на тембри, што почесто потсетуваше на лаута (т.н. тастатура за лајта).

Изглед

Однадвор, чембалите обично беа завршени многу елегантно (телото беше украсено со цртежи, влошки, резби). Финишот на инструментот беше во согласност со стилскиот мебел од ерата на Луј XV. Во 16-тиот и 17-тиот век чембалите на мајсторите од Антверпен, Ракерс, се издвојуваа по нивниот квалитет на звукот и нивниот уметнички дизајн.

Харпшикорд

Чембало во различни земји

Името „чембало“ (во Франција; архикорд – во Англија, киелфлугел – во Германија, клавичембало или скратено чембало – во Италија) било зачувано за големи инструменти во облик на крила со опсег до 5 октави. Имаше и помали инструменти, обично правоаголни во форма, со единечни жици и опсег до 4 октави, наречени: епинет (во Франција), спинет (во Италија), вирџинел (во Англија).

Чембало со вертикално тело е клавицитериум. Чембалото се користеше како соло, камерно-ансамбл и оркестарски инструмент.

ХарпшикордКреатор на виртуозниот стил на чембало беше италијанскиот композитор и чембало Д. Скарлати (сопственик е на бројни дела за чембало); основач на француската школа на чембало е J. Chambonnière (неговите Парчиња чембало, 2 книги, 1670 година, беа популарни).

Меѓу француските чембалисти од крајот на 17 и 18 век. - F. Couperin, JF Rameau, L. Daquin, F. Daidrieu. Француската музика на чембало е уметност на префинет вкус, рафинирани манири, рационалистички јасна, подложна на аристократски бонтон. Деликатниот и студен звук на чембалото беше во хармонија со „добриот тон“ на избраното општество.

Галантниот стил (рококо) го најде своето живописно олицетворение меѓу француските чембалисти. Омилените теми на минијатурите на чембало (минијатурата е карактеристична форма на рококо уметност) беа женските слики („Фаќање“, „Флертувачки“, „Мрачен“, „Срамежлив“, „Сестра Моника“, „Фиренца“ од Куперин), голем Местото го заземаа галантни танци (минует, гавот, итн.), идилични слики од селскиот живот („Жетвари“, „Берач на грозје“ од Куперин), ономатопејски минијатури („Кокошка“, „Часовник“, „Чирцорење“ од Куперин, „Кукавица“ од Дакен итн.). Типична карактеристика на музиката на чембало е изобилството на мелодични украси.

До крајот на 18 век, делата на француските чембали почнаа да исчезнуваат од репертоарот на изведувачите. Како резултат на тоа, инструментот, кој имаше толку долга историја и толку богато уметничко наследство, беше принуден да ја напушти музичката практика и да биде заменет со пијаното. И не само изнудени, туку целосно заборавени во XNUMX век.

Ова се случи како резултат на радикална промена во естетските преференции. Најпрво попушти барокната естетика, која се заснова или на јасно формулиран или јасно почувствуван концепт на теоријата на афектите (накратко самата суштина: едно расположение, афект – една звучна боја), за која чембалото беше идеално изразно средство. кон светогледот на сентиментализмот, потоа кон посилен правец. – Класицизмот и, конечно, романтизмот. Во сите овие стилови, напротив, идејата за променливост - чувства, слики, расположенија - стана најпривлечна и култивирана. И пијаното можеше да го изрази тоа. Чембалото не можеше да го направи сето ова во принцип - поради особеностите на неговиот дизајн.

Оставете Одговор