Водич: што е тоа, состав на инструмент, звук, употреба
месинг

Водич: што е тоа, состав на инструмент, звук, употреба

Традиционално, гајдата се смета за национално богатство во Шкотска. Всушност, речиси секоја европска земја има свој аналог. Во Бугарија, гаидата се смета за сличен музички инструмент.

Различни варијации на водичот се наоѓаат во Србија, Хрватска, Словачка, Грција. Карактеристична карактеристика е необичен, дури и малку застрашувачки изглед. Отфрлената кожа на јаре, овца се користи како крзно. Главата на животното не се отстранува – од устата обично излегува цевка, на која музичарот свири мелодија.

Водич: што е тоа, состав на инструмент, звук, употреба

Структурата е исклучително едноставна: телото на козата (кожата) служи како резервоар за издуваниот воздух, покрај главната цевка, наречена duhalo, на страните има 2-3 бас цевки кои испуштаат постојан монотон звук. Алатката е направена по нарачка, во единечни примероци. Занаетчиите го прават сами, според воспоставените традиции.

Ја користат бугарската гајда како придружба, во фолклорните ансамбли: на нејзините звуци се изведуваат бугарски ора, се пеат песни. Можна е самостојна изведба на музички дела.

Звукот на бугарската љубопитност е остар, гласен, спектакуларен, сличен на шкотските гајди. Учењето да се игра е доста тешко: секое движење, допир може да влијае на квалитетот на звукот.

Бугарска Каба Гаида (Гајда) - ерменски Паркапзук - турски Тулум

Оставете Одговор