Познати музичари

Омилениот пијано на Чик Кореа

Чик Кореа е скиентолог и живее џез легенда . Еден од најплодните композитори и виртуоз клавијатурист. Во текот на кариерата доби дваесет Греми награди за најдобри џез во светот .

Ликот на Чик Кореа е постојана потрага по нешто ново и желба за експерименти. Тој можеше да создава во различни музички стилови: џез , фузија, бибоп, класична, притоа одржувајќи ги највисоките стандарди за квалитет. Тој ги разбираше основите на музиката и можеше да работи на толку широк простор опсег на стилови кои некои го нарекуваат“ џез енциклопедист“. Сега има повеќе од 70 албуми многу различни по стил. Патем, способноста да се научи што било е една од оние способности за кои Чик се заблагодарува на скиентологијата.

Неговата музика се смета за многу необична, нежна и трогателна, а неговата изведба е повеќеслојна и виртуозна. Пејачот на слободата и „својот пат“ во музиката избира инструмент кој може да пренесе каква било порака од едно на друго суштество без да ја искривува дури и со полутон. И тој инструмент е акустично големо пијано на Јамаха .

Корија била со Јамаха од 1967 година и сè уште е љубител на овие инструменти. Пијаното, како што беше, „одговара“ на музичарот и овозможува да се прозвучат најубавите идеи што се раѓаат во неговата имагинација.

„Играм Јамаха“ - Чик Кореа

Чик Кореа, неуморен креативен дух, продолжува со својата активна концертна дејност и на 75 години!

Оставете Одговор