Бангу: дизајн на инструменти, техника на свирење, употреба
Тапани

Бангу: дизајн на инструменти, техника на свирење, употреба

Банггу е кинески ударен инструмент. Припаѓа на класата на мембранофони. Алтернативно име е данпигу.

Дизајнот е барабан со дијаметар од 25 см. Длабочина - 10 см. Телото е направено од неколку клинови цврсто дрво. Клиновите се залепени во форма на круг. Мембраната е кожа на животно, држена со клинови, фиксирани со метална плоча. Во центарот има звучна дупка. Обликот на телото постепено се проширува од дното нагоре. Изгледот на тапанот наликува на сад.

Бангу: дизајн на инструменти, техника на свирење, употреба

Музичарите свират на данпигу со две стапчиња. Колку поблиску до центарот удира стапот, толку повисок ќе биде произведениот звук. За време на изведбата, дрвен држач со три или повеќе ногарки може да се користи за фиксирање на бангу.

Областа на употреба е кинеска народна музика. Инструментот игра важна улога во кинеските оперски акциони сцени наречени ву-чанг. Диригент на оркестарот е музичарот кој свири на тапан во операта. Диригентот работи со други перкусионисти за да ја создаде вистинската атмосфера на сцената и меѓу публиката. Некои музичари изведуваат соло композиции. Употребата на данпигу во исто време со инструментот паибан се означува со генеричкиот термин „губан“. Губан се користи во кунзуи и пекиншка опера.

Оставете Одговор