Акорд сум на гитара
Акорди за гитара

Акорд сум на гитара

Во претходната статија, сфативме што се акорди и дознавме зошто се потребни и зошто да ги проучуваме. Во оваа статија сакам да зборувам за тоа како да ставам (стегач) Акорд на гитара за почетници, односно за оние кои неодамна почнале да учат да свират гитара.

Ам акорд прсти

Акорд Fingering наречен како изгледа на дијаграмот. За акордот Am, прстите е:

Сакам веднаш да кажам дека ова е само една од опциите за постановка. Секој акорд на гитарата има најмалку 2-3 различни поставки, но обично секогаш постои најважната и основната. Во нашиот случај, главната е на сликата погоре (не мора ни да ги гуглате останатите, нема апсолутно никаква смисла да ги проучувате за почетници).

Видео: 7 лесни акорди за гитара (клуч Am)

Како да се стави (држи) акордот Am

Значи, доаѓаме до главното прашање што нè интересира - но како, всушност, да се зацврсти акордот Am на гитарата? Ја земаме гитарата во рака и:

(П.С. ако не знаете што се фрети, тогаш прво прочитајте за структурата на гитарата)

Тоа треба да изгледа вака:

Акорд сум на гитара

На ист начин треба да го штипнете акордот Am со прстите и што е најважно, сите жици да звучат добро. Ова е основното правило! Мора да го поставите акордот така што сите 6 жици да звучат и да нема никакво чудно штракање, крцкање или придушен звук.

Видео: Како да се свири „Ам“ акорд на гитара

Најверојатно, нема да успеете првиот пат, па дури и десеттиот. Ниту јас не успеав – и никој не може веднаш да се удри совршено на првиот ден. Затоа, само треба да тренирате повеќе и да се обидете - и сè ќе успее!

Видео: Учење да свирите гитара од нула. Првиот акорд Am

Ве советувам да прочитате: како да научите како брзо да ги преуредите акордите

Целата листа на потребни акорди за полноправно свирење гитара може да се најде овде: основни акорди за почетници. Но, можете да научите акорди од списокот подолу 🙂

Оставете Одговор