За ноти во музиката
Музичка теорија

За ноти во музиката

Благодарение на конвенционалниот графички знак – нота – одредени фреквенции не само што се изразуваат во писмена форма, туку и го прават разбирлив процесот на создавање музичка композиција.

дефиниција

Нотите во музиката се алатки за моментално фиксирање на звучен бран со одредена фреквенција на буква. Ваквите однапред одредени снимки ја формираат целата серија од која е составена музиката. Секоја нота има свое име и одредена фреквенција, опсегот на што е 20 година Hz - 20 kHz

За да се именува одредена фреквенција, вообичаено е да се користат не специфични броеви, бидејќи тоа е тешко, туку име.

Приказна

Идејата за подредување на имињата на нотите е на музичарот и монах од Фиренца, Гвидо д'Арецо. Благодарение на неговите напори, музичката нотација се појавила во 11 век. Причина била тешката обука на хористите на манастирот, од кои монахот не можел да постигне хармонично изведување на црковните дела. За да го олесни учењето на композициите, Гвидо означувал звуци со посебни квадрати, кои подоцна станале познати како ноти.

Забелешка имиња

Секој мјузикл октава се состои од 7 ноти – до, ре, ми, фа, сол, ла, си. Идејата да се именуваат првите шест ноти му припаѓа на Гвидо д'Арецо. Тие преживеале до денес, практично непроменети: Ут, Ре, Ми, Фа, Сол, Ла. Монахот го земал првиот слог од секој ред од химната што католиците ја пееле во чест на Јован Крстител. Самиот Гвидо го создаде ова дело, кое се нарекува „Ut queant laxis“ („До полн глас“).

 

 

UT QUEANT LAXIS – NATIVITÀ DI SAN GIOVANNI BATTISTA – Б

Ut queant laxis re сонарен фибрис

Mi ра гесторум fa мули туорум,

Сонцето ве загадува la biis reatum,

Свети Јоанис.

Nuntius celso veniens Olympo,

te patri magnum fore nasciturum,

nomen, et vitae seriem gerendae,

нарачајте ветување.

Ille promissi dubius superni

perdidit promptae modulos loquelae;

sed reformasti genitus peremptae

organa vocis.

Ventris obstruso recubans cubili,

senseras Regem thalamo manentem:

hinc parens nati, meritis uterque, 

абдита пандит.

Седи на декус Патри, генитален Проли

et tibi, спореди utriusque virtus,

Spiritus semper, Deus unus,

omni temporis aevo. Амин

Со текот на времето, името на првата нота се смени од Ут во До (на латински, зборот „Господ“ звучи како „Доминус“). Се појави седмата нота si – Si од фразата Sancte Iohannes.

Од каде потекнува?

Постои ознака на букви на ноти со користење на латинската музичка азбука:

 • C;
 • D;
 • E;
 • F;
 • G;
 • A;
 • b.

 

Краткая историја МУЗЫКИ

 

Бело-црно

Музичките инструменти на клавијатура имаат црно-бели копчиња. Белите копчиња одговараат на седумте главни ноти – до, ре, ми, фа, сол, ла, си. Малку над нив се црни копчиња, групирани по 2-3 единици. Нивните имиња ги повторуваат имињата на белите копчиња лоцирани во близина, но со додавање на два збора:

 • остар е префикс на името на црниот клуч десно од белиот клуч;
 • рамно – дополнително име за црниот клуч, кој се наоѓа лево од белиот клуч.

Има еден црн клуч за два бели копчиња, поради што се нарекува двојно име. Размислете за пример: помеѓу белото do и re е црн клуч. Во исто време ќе биде и C-sharp и D-flat.

Одговори на прашања

1. Што се белешки?Белешките се означување на звучен бран со одредена фреквенција.
2. Што е на фреквенцијата опсег на белешки?Тоа е 20 Hz - 20 kHz
3. Кој ги измислил белешките?Фирентинскиот монах Гвидо д'Арецо, кој студирал музика и предавал црковни пеења.
4. Што значат имињата на белешките?Имињата на модерните ноти се првите слогови на секоја линија од химната во чест на Свети Јован, измислена од Гвидо д'Арецо.
5. Кога се појавија белешките?Во XI век.
6. Дали има разлика помеѓу црните и белите копчиња?Да. Ако белите копчиња претставуваат тонови, тогаш црните копчиња претставуваат полутонови.
7. Како се нарекуваат белите копчиња?Тие се нарекуваат седум ноти.
8. Како се викаат црните копчиња?Исто како и белите копчиња, но во зависност од локацијата во однос на белите копчиња, тие го носат префиксот „остри“ или „рамни“.

Интересни факти

Историјата на музиката има акумулирано многу информации за развојот на музичката нотација, употребата на ноти, пишувањето музички дела со нивна помош. Ајде да се запознаеме со некои од нив:

 1. Пред измислувањето на музиката на Гвидо д'Арецо, музичарите користеле неуми, специјални знаци кои личат на точки и цртички кои биле напишани на папирус. Цртичките служеа како прототип на белешките, а точките ги означуваа напрегањата. Невма се користеле заедно со каталози каде се внесувале објаснувања. Овој систем беше многу незгоден, па црковните хористи се збунија кога учеа песни.
 2. Најниската фреквенција репродуцирана од човечкиот глас е 0.189 Hz . Оваа нота Г е за 8 октави пониска од пијаното. Обичен човек ги перцепира звуците на минимална фреквенција од 16 Hz . За да го поправам овој запис, морав да користам специјални уреди. Звукот беше репродуциран од Американецот Тим ​​Стормс.
 3. Чембалото е инструмент кој има бели клучеви наместо црни.
 4. Првиот инструмент со тастатура измислен во Грција имаше само бели копчиња и воопшто немаше црни.
 5. Црните клучеви се појавија во XIII век. Нивниот уред постепено се подобруваше, благодарение на што многумина акорди а клучевите се појавија во западноевропската музика.

Наместо излез

Нотите се главната компонента на секоја музика. Вкупно има 7 белешки, кои се дистрибуирани на тастатури во црно-бело.

Оставете Одговор