Жетиген: опис на инструментот, потекло на името, легенда, употреба
Стринг

Жетиген: опис на инструментот, потекло на името, легенда, употреба

Жетиген е древен казахстански национален инструмент кој наликува на харфа или руски гусли. Припаѓа на категоријата нанижани, искубени, има форма на правоаголник, мала тежина (во рок од еден килограм). Покрај Казахстан, вообичаено е и кај другите народи од турската група: Татари, Тувани, Хакаси.

Потекло на името

Во однос на потеклото, преводот на името на музичкиот инструмент, мислењата на историчарите се разликуваат:

  • Првата верзија: името се формира со два збора („жети“, „аган“). Нивната комбинација е преведена како „седум жици“, „седум песни“. Оваа опција е поддржана од казахстанска легенда која го објаснува изгледот на жетиген.
  • Втората верзија: основата на името е античкиот турски збор „zhatakkan“, што значи „легнат“.

Легендата

Тажна, убава легенда раскажува: казахстанскиот гусли се појавил поради човечка тага, копнеж по заминатите најблиски. Алатката ја создал старец кој во тешки времиња изгубил седум сина еден по друг поради глад и студ.

По смртта на првото дете, старецот земал исушено парче дрво, издлабил вдлабнатина внатре, навлекол конец и ја испеал песната „Драга моја“. Така тој се збогуваше со секој син: беа додадени жици, беа составени нови песни („Возљубена моја“, „Скршено крило“, „Изгаснат пламен“, „Изгубена среќа“, „Затемнети сонце“). Последното ремек дело беше генерализирано – „Тешко од загубата на седум сина“.

Мелодиите опишани од легендата преживеале до ден-денес. Тие се малку променети, но сè уште се изведуваат под единственото име „Seven kuy zhetygen“.

Користење

Казахстанската харфа е единствена: таа е зачувана речиси во својата оригинална форма. Модерните модели всушност се разликуваат само по бројот на жици: може да има 7, како во оригиналот, или многу повеќе (максималниот број е 23). Колку повеќе жици, толку е побогат звукот.

Меки, мелодични, обвивачки звуци на жетиген се погодни за соло изведувачи и придружници. Главната насока на употреба е фолклорни ансамбли, оркестри на казахстански народни инструменти.

Современите изведувачи користат жетиген, кој има максимален број жици – 23. Овој модернизиран модел ги открива сите можности на инструментот, ви овозможува да импровизирате.

Има малку професионалци кои ја поседуваат Play on zhetygen. Но, интересот за античкиот инструмент расте секоја година, се зголемува бројот на обожаватели кои сакаат да ја совладаат вештината на свирење.

Древний музыкальный инструмент Жетыген

Оставете Одговор