Yueqin: опис на инструментот, композиција, историја, звук
Стринг

Yueqin: опис на инструментот, композиција, историја, звук

Yueqin е кинески жичан музички инструмент. Припаѓа на групата скинати. Позната како месечева лаута и кинеска лаута.

Историјата на Јуекин започнува во XNUMX-ти-XNUMX век од нашата ера. Инструментот се појавил во династијата Џин. Најблиски сродни инструменти се пипа и џуан.

Изгледот наликува на мала гитара со тркалезно тело и краток врат. Должината на инструментот е 45-70 см. Таблата со прсти што минува во површината на звучната табла содржи 8-12 облоги. Некои варијанти се карактеризираат со октагонална звучна табла. Обликот на телото не го менува квалитетот на звукот.

Yueqin: опис на инструментот, композиција, историја, звук

Бројот на жици на месечевата лаута е 4. Првично тие биле направени од свила. Модерните опции користат најлон и челик. Спарените жици се прикачени на четири штипки на главата. Слична конструкција се среќава и на гитарата со два жици.

Тајванскиот Yueqin се одликува со својата должина и намален број на жици - до 2-3. На куќиштето на јужните модели се инсталирани метални резонатори. Резонаторите ја зголемуваат јачината на звукот.

Неговите се високи. При стегање акорд, музичарот не ја допира надворешната површина на таблата.

Звукот на Yueqin е висок. Низите на модерните модели се подесени во копчињата на AD ad и GD g d.

Месечевата лаута се користи како придружба во оперските претстави во Пекинг. Во неформален амбиент, на кинеска лаута се свират народни песни.

Начинот на свирење на yueqing е сличен на свирењето на гитара. Музичарот се наведнува надесно и го става телото на колено. Нотите се притискаат со левата рака, звуците се извлекуваат со десните прсти и плектумот.

月琴Јуекин

Оставете Одговор