Свирче: опис на алатката, историја, структура, типови, употреба
месинг

Свирче: опис на алатката, историја, структура, типови, употреба

Мал, непретенциозен предмет најде широка примена во животот на луѓето. Тоа е музички инструмент, детска играчка, сигнална композиција, атрактивен сувенир. Звучи неверојатно убаво, свирчето привлекува се повеќе љубители на музиката. Многу е интересно и пријатно да се свири, музичарите со големо задоволство учат да свират на оваа минијатурна флејта.

Што е свирче

Дувачкиот инструмент окарина има мек, смирувачки звук. Неговиот звук има ладна тембр боја, а висината, осветленоста на изведената мелодија зависи од големината на инструментот. Колку е поголема јачината на звучната комора, толку е помал и пригушен звукот. Спротивно на тоа, малите производи звучат погласно, посветло, поостро.

Свирче: опис на алатката, историја, структура, типови, употреба

Звучниот бран се создава со пулсирање на воздушниот млаз. Влегувајќи во комората со намален притисок од зоната на нормален притисок, таа почнува да пулсира. Вакуум се создава со контакт со јазик кој го пресекува воздухот и го прави да вибрира. Вибрациите се пренесуваат на телото, се јавува резонанца.

Има креации на мајстори кои свират, зујат, дуваат. Пред неколку векови, занаетчиите направија инструмент кој дури и штракаше. Така го викаа – ѕвечарка. Сепак, свирежот на славејот заслужува посебно внимание. Пред почетокот на играта, полијте малку вода внатре. Звукот е вибрирачки, магичен, прекрасен, потсетува на пеење на славеј.

Структурата на свирежот

Дизајнот на окарината е многу едноставен – тоа е редовна затворена комора, надополнета со свиркачка композиција, дупки за менување на тонот. Постојат производи со различни форми. Класичниот уред изгледа како јајце, другите сорти може да бидат сферични, во облик на пура. Постојат и производи во форма на птици, школки, риби.

Бројот на дупки на прстите исто така може да биде различен. Малите цевки без дупки или со една дупка се нарекуваат свирки, се користат во ловот како уред кој дава сигнал. Поради нивната мала големина, тие се обесени околу вратот.

Во класичната окарина се прават 10 дупки, кај другите инструменти нивниот број може да варира од 4 до 13. Колку повеќе ги има, толку е поширок опсегот. Треба да се напомене дека секој господар има индивидуален начин на правење дупки: делот е долгнавест, овален, правоаголен, кружен.

Кога свири, музичарот користи писка за да дува воздух. Дизајнот на свирката е дополнет со канал за воздушен канал, прозорец, делител на воздушен млаз наречен јазик.

Свирче: опис на алатката, историја, структура, типови, употреба

историја

Првите информации за музичките куриозитети датираат од четвртиот век п.н.е. Тоа беа кинески керамички креации на мајстори, наречени „xun“. Во античко време, примитивните флејти биле направени од она што можело да се најде во природата: ореви, школки, животински остатоци. Африканските дрвени окарини со 2-3 дупки ги користеле овчарите, а во тропските области патниците ги врзувале за себе за да се почувствуваат.

Претходниците на модерната окарина се користеа низ целиот свет, тие беа пронајдени во Европа, Африка, Латинска Америка, Индија, Кина. Во класичната музика почна да се користи пред околу 150 години благодарение на познатиот Италијанец Џузепе Донати. Мајсторот не само што измисли свирче што одговара на европското музичко расположение, туку создаде и оркестар кој обиколи многу земји. Членовите на бендот беа музичари кои свиреа на окарини.

Рускиот народен стар инструмент имаше тесен опсег, играше декоративна улога. Народните мајстори правеле окарини кои личат на госпоѓа, мечка, петел, крава, јавач. Познати и особено ценети се делата на мајсторите на Филимоново, Карачун, Димково, Жбанников, Хлуднев.

Свирче: опис на алатката, историја, структура, типови, употреба

Видови свирежи

Има широк спектар на дизајни на окарина. Тие се разликуваат по форма, висина, структура, опсег, големина. Како материјали за производство се користат дрво, глина, стакло, метал, пластика. Покрај еднокамерните производи со ограничени музички можности, има свирежи со две или три камери, чиј опсег опфаќа до три октави. Инструментите се направени и со посебен механизам кој ви овозможува да ја промените неговата структура.

Окарините се користат во многу оркестри: народни, симфониски, гудачки, естрадни. Прекрасно се спојуваат со други инструменти, додавајќи уникатен шарм на секое парче, без разлика на жанрот. Окарините можат да бидат хроматски или дијатонски по структура. Нивниот регистар се менува од сопран во контрабас.

Користење

Заедно со неговата употреба во музиката, свирчето има и низа други цели. Од античко време, таа учествуваше на разни прослави, религиозни обреди, помогна да се поканат купувачи на саеми. Во паганските времиња, луѓето веруваа дека свирчето ги одбива злите духови, а исто така е способно да предизвика дожд и ветер. Тие се носеа како талисман: силуетата на кравата донесе здравје во семејството, пирамидата беше богатство, а патката беше симбол на плодноста.

Во многу руски села, свирчето се користело за да се нарече пролет. Луѓето веруваа дека свирчето, имитирајќи го пеењето на птиците, го одбива студот, ја привлекува топлата сезона. Денес, украсната окарина е оригинален сувенир, фасцинантна играчка која ќе се забавува со својот уникатен весел звук.

Свистулька настроенная в ноты!

Оставете Одговор