Лира на тркала: опис на инструментот, композиција, звук, историја, употреба
Стринг

Лира на тркала: опис на инструментот, композиција, звук, историја, употреба

Гарди е музички инструмент од средниот век. Припаѓа на категоријата низа, триење. Најблиски „роднини“ се органистот Никелхарпа.

Уред

Алатката изгледа прилично необично, меѓу нејзините главни компоненти се следниве:

 • Рамка. Изработено од дрво, обликуван како бројот 8. Се состои од 2 рамни палуби прицврстени со широка школка. На врвот, телото е опремено со кутија за штипки и дупки кои делуваат како резонатори.
 • Тркало. Се наоѓа во внатрешноста на телото: засадена е на оска, која, заобиколувајќи ја школка, е поврзана со ротирачка рачка. Дел од бандажот на тркалото излегува од горната палуба преку посебен отвор.
 • Механизам на тастатура. Се наоѓа на горната палуба. Кутијата вклучува 9-13 клучеви. Секое копче има испакнување: кога е притиснато, испакнатините ја допираат жицата - вака се произведува звукот. Проекциите може да се ротираат со движење лево и десно, со што се менува скалата.
 • Стрингови. Почетната количина е 3 парчиња. Еден е мелодичен, два се бордон. Средната низа е внатре во кутијата, останатите се надвор. Сите жици се поврзани со тркалото: ротирачки, извлекува звуци од нив. Главната мелодија се свири со притискање на копчињата: со допирање на жицата на различни места, испакнатите ја менуваат нејзината должина, а во исто време и висината.

Првично, материјалот на жиците беа животински вени, во модерните модели тие се направени од метал, најлон, нивниот број се разликува од средновековните примероци (во голема мера).

Како звучи бурно?

Звукот на инструментот во голема мера зависел од квалитетот на тркалото: точноста на неговото центрирање, мазноста на површината. За хармонија, чистота на мелодијата, површината на тркалото се мачкаше со колофон пред свирењето, жиците беа завиткани во волна на местото на допир со тркалото.

Стандардниот звук на гурди е тажен, малку назален, монотон, но моќен.

историја

Претходникот на хурди-гурди беше органиструмот, голем и тежок инструмент, незгоден инструмент со кој можеа да се справат само неколку музичари. Во X-XIII век оргулиструмот бил присутен речиси во секој храм, манастир – на него се изведувала сакрална музика. Најстариот приказ на органиструмот на англиска минијатура датира од 1175 година.

Брзо се рашири низ Европа. Помалата верзија стана популарна меѓу скитниците, слепите и питачите кои изведуваа мелодии за да може јавноста да преживее.

Новиот круг на популарност го надмина инструментот во XNUMX век: аристократите го привлекоа вниманието на старата љубопитност и повторно го ставија во употреба.

Лирата се појави во Русија во XNUMX век. Веројатно, тој бил увезен од Украина, каде што бил исклучително популарен. Имаше специјални образовни институции кои ги учеа Украинците да свират на инструментот.

Во СССР, газето беше подобрен: бројот на жици беше зголемен, збогатувајќи го звукот, наместо тркалото беше поставена лента за пренос и додаден е уред што го менува притисокот врз жицата.

Да се ​​сретне денес овој инструмент е реткост. Иако сè уште успешно звучи во Државниот оркестар на Белорусија.

Техника за играње

Изведувачот ја става структурата на колена. Некои алатки се опремени со ремени за поголема удобност - тие се фрлаат преку рамениците. Важна точка е положбата на телото: кутијата со колче се наоѓа на левата рака на музичарот, малку отстапува настрана, така што копчињата не притискаат на жицата.

Со десната рака, изведувачот полека ја ротира рачката, поставувајќи го тркалото во движење. Левата рака работи со копчињата.

Некои музичари изведуваат мелодии додека стојат. Оваа позиција за време на Играта бара многу повеќе вештина.

Други наслови

Жерди е модерното, официјално име на инструментот. Во други земји, неговото име звучи поинаку:

 • Дрелајер. Едно од германските имиња. Исто така, инструментот во Германија беше наречен „бетерлеер“, „леер“, „бауернлеер“.
 • Рајла. Украинското име за лирата, кое доживеа неверојатна популарност меѓу локалното население на преминот од XNUMX-XNUMX век.
 • Виел. Француското „име“ на лирата, и далеку од единственото. Таа беше наречена и „виерела“, „самбука“, „шифони“.
 • Харди-гурди. Англиското име што го користат руските изведувачи звучи како „харди-харди“.
 • Гиронда. Италијанска варијанта. Исто така во оваа земја, зборовите „rotata“, „lira tedesca“, „sinfonia“ се применуваат на лирата.
 • Текеро. под ова име жителите на Унгарија ја знаат лирата.
 • Лира корбова. Ова е името на инструментот на полски.
 • Нинера. под ова име има лира во Чешка.

Користење на алатката

Примарната улога на инструментот е придружба. Тие танцуваа на звуците на копање, пееја песни, раскажуваа бајки. Современите изведувачи ја проширија оваа листа. И покрај фактот дека денес популарноста на хурди-гурди не е толку голема како во средниот век, музичари на фолк, рок бендови, џез ансамбли го вклучуваат во својот арсенал.

Меѓу нашите современици, следните познати личности користеа подобрена лира:

 • R. Blackmore – британски гитарист, водач на групата Deep Purple (проект Blacrmore's Night).
 • D. Page, R. Plant – членови на групата „Led Zeppelin“ (проект „No Quarter. Unledded“).
 • „In Extremo“ е популарен германски фолк метал бенд (песна „Captus Est“).
 • Н. Итон е англиска машина за мелење органи, кој свири и хурди-гурди.
 • „Песњари“ е вокален и инструментален ансамбл од советскиот период, вклучувајќи музичари од руско, белоруско потекло.
 • Ј. Високов – солист на руската рок група „Болница“.
 • B. McCreery е американски композитор, тој напиша саундтракови за ТВ серијата Black Sails, The Walking Dead со учество на hurdy-gurdy.
 • В. Луферов е руски музичар кој свири соло дела на овој инструмент.
 • Каулакау се четворица шпански фолк-џез музичари.
 • Елувеити е швајцарски фолк метал бенд.
 • „Омнија“ е музичка група со холандско-белгиска композиција која компонира дела во фолк стил.
Что такое колесная лира. И како на ней играть.

Оставете Одговор