Која е разликата помеѓу укулеле и гитара?
членовите

Која е разликата помеѓу укулеле и гитара?

Во последниве години, укулелето е еден од најчесто избраните инструменти од страна на децата, тинејџерите и возрасните. Својата огромна популарност ја стекна главно поради малата големина, интересниот звук (звучи речиси како гитара) и ниската цена. Цените на буџетските модели започнуваат од околу сто злоти, а со трошење околу 200-300 злоти, можеме да очекуваме инструмент со доста добар звук. Секако, на цената на нашиот инструмент ќе влијае дали се работи за чисто акустичен инструмент или дали има монтирана електроника, а е електроакустична укулеле. 

По што се разликува укулелето од гитарата

Како прво, укулелето е опремено со четири и десетина жици. Тоа значи дека буквално е доволно да ја држите низата со еден прст за да добиете специфичен акорд. Значи, прво и основно, учењето на овој инструмент е многу полесно отколку учењето на гитарата. 

Видови укулеле

Ние всушност имаме четири основни типа укулели: сопран, концерт и тенор и бас, од кои првите два го соборуваат рекордот на популарност. Тие се разликуваат по големина и звук. Звукот на сопранот ќе биде највисок, и тоа е најмал и најнизок бас, со најголемо тело. Еден од најинтересните, најзвучните и во исто време по прифатлива цена е укулеле сопранист Baton Rouge V2. Baton Rouge V2 SW sun ukulele sopranowe – YouTube

Baton Rouge V2 SW сонцето укулеле сопрани

 

Овој модел е совршена комбинација на прифатлива цена со висок квалитет на изработка. А квалитетот на градбата е тој што во голема мера ќе го одреди квалитетот на звукот на нашиот инструмент. Од таквите поевтини евтини укулели сопрани, сепак имаме солидно изработен Fzone модел FZU-15S. Fzone FZU-15S - YouTube

 

Ова е совршен пример за фактот дека не треба да потрошите многу пари за да поседувате укулеле со добар звук. Сепак, во овој момент вреди да се напомене дека најевтините модели достапни на пазарот, во вредност од 100-120 PLN, треба да се избегнуваат. Таквите инструменти се реквизити наместо инструменти со целосното значење на зборот. Минимумот што треба да го одвоиме на инструментот, како што рековме на почетокот, треба да биде во опсег од 200-300 PLN. 

Од друга страна, сите оние музичари кои имаат малку повеќе пари за трошење и сакаат да имаат попрепознатлив инструмент, треба да ги насочат своите интереси на концертниот укулеле на Фендер со потпис на Били Ајлиш. Телото на ова мало уметничко дело е направено од сапеле, нато врат и даска за прсти и мост од орев. Должината на скалата Uke е 15 инчи, а бројот на облоги е 16. На типична глава на Fender ќе најдете 4 vintage Fender тјунери. Целата гитара е завршена со сатенски лак, а предната страна и страните се украсени со оригиналниот blohsh™ пиктограм. Покрај тоа, на бродот наоѓаме активна електроника на Fishman, благодарение на која можеме да го засилиме укулелето, да снимаме или да местиме без никакви проблеми. Вреди да се спомене многу пријателски трски, благодарение на кои дури и почетник лесно може да го намести инструментот. Несомнено, тоа е многу интересен предлог за љубителите на овој инструмент. Укулеле со потпис на Били Ајлиш - YouTube

 

Сумација 

Укулеле е многу пријателски и симпатичен инструмент на кој практично секој може да научи да свири. Тоа е и добра алтернатива за сите оние кои не успеале баш со технички потешката гитара. 

Оставете Одговор