Начини за снимање гитара и други музички инструменти
членовите

Начини за снимање гитара и други музички инструменти

Начини за снимање гитара и други музички инструментиМожеме да ја снимаме гитарата како и кој било друг музички инструмент користејќи различни техники. Така, најлесниот и најбрзиот начин за снимање на нашиот аудио материјал е директното снимање со снимач, тоа може да биде на пример паметен телефон, кој благодарение на специјалната инсталирана апликација ќе го снима звукот. Доволно е да се изврши таква апликација и можеме да започнеме со снимање на материјалот. За жал, овој тип на снимање не е без недостатоци, имено со ваквото снимање ги снимаме и сите непотребни звуци од околината. Па дури и со многу добро звучно изолирана просторија, тешко е да се избегнат какви било непотребни шумови или шушкања. Дури и многу блиската инсталација на таков рекордер нема да го исклучи целосното отстранување на овие несакани звуци.

Снимањето со кабел е дефинитивно подобро, но во исто време бара повеќе финансиски трошоци. Овде ќе ни треба аудио интерфејс, кој по поврзувањето со компјутер или лаптоп ќе нè посредува во пренос на аналоген сигнал и негово претворање во дигитален сигнал и испраќање до уред за снимање. Покрај тоа, се разбира, нашиот инструмент мора да биде опремен со приклучок (обично голем Џек), што му овозможува да се поврзе со интерфејсот. Во случај на електрични и електро-акустични гитари и дигитални инструменти како што се клавијатури или дигитални пијана, таквите приклучоци се на инструментот. Овој тип на поврзување ги елиминира сите видови звуци во позадина.

Во случај на инструменти кои не се опремени со соодветен конектор за поврзување на кабелот, можеме да го користиме традиционалниот метод на снимање со микрофон. Како и во случајот со вокално снимање, овде го ставаме микрофонот на статив што е можно поблиску до инструментот на таков начин што не го попречува свирењето на музичарот и во исто време ја влече целата звучна скала на инструментот како колку што е можно. Ако го поставите микрофонот премногу блиску, може да предизвикате преголеми динамични скокови со дополнително изобличување, брмчење и преголема конвексност на несакани звуци. Сепак, позиционирањето на микрофонот премногу далеку ќе резултира со слаб сигнал и можност за цртање несакани звуци од околината. Три начини за снимање гитара - YouTube

Trzy sposoby nagrywania gitary

Кондензатор и динамични микрофони

Можеме да користиме кондензатор или динамичен микрофон за снимање на инструментот. Секој тип има свои силни и слаби страни. Кондензаторните микрофони се, пред сè, многу почувствителни и ќе бидат посоодветни за снимање, особено кога инструментот е подалеку од садот за микрофон. Овде, многу добар предлог по умерена цена е микрофонот со голема дијафрагма Crono Studio Elvis со кардиоидна карактеристика со вграден USB аудио интерфејс. Фреквентниот одговор започнува на 30 Hz и завршува на 18 kHz. Уредот може да снима со резолуција од 16 бита и максимална стапка на семплирање од 48 kHz. Благодарение на технологијата Plug & Play, не се потребни драјвери, вклучете микрофон и започнете со снимање. Crono Studio Elvis USB микрофон со голема дијафрагма – YouTube

Сумација

Како што можете да видите, има многу можности и начини на снимање, а поправката многу зависи од тоа каква опрема располагаме. Во ерата на дигиталната технологија, дури и буџетската опрема може да ни понуди многу квалитетни параметри. Благодарение на ова, повеќе не мораме да изнајмуваме професионално студио за снимање за да правиме снимки со добар квалитет. Со комплетирање на потребната минимална опрема, соодветна адаптација на просторијата и елементарно знаење за аудио снимките, ние сме во состојба сами дома да правиме снимки со многу добар квалитет.

 

Оставете Одговор