Видови гитари
членовите

Видови гитари

Гитарата е еден од најпознатите музички инструменти кој значително влијаел на популарната култура. На прв поглед, постојат три типа на гитари – акустични гитари, електрични гитари и бас гитари. Сепак, ова не е сосема точно.

Во оваа статија, ќе научите кои видови гитари се и како тие се разликуваат едни од други.

Видови гитари

Класични акустични гитари

Класичната гитара се карактеризира со присуство на шест жици, а нејзината опсег е од нотата „ми“ во мала октава до нотата „do“ во третата октава. Телото е широко и шупливо, а на вратот е масивен.

На таква гитара се свират класици, шпански мотиви, боса нова и други стилови на музика.

Можеме да ги именуваме следните сорти на овој инструмент - тие се разликуваат по телото, звукот, бројот на жици:

 1. дредноут . Оваа гитара се одликува со тесен вратот , затворете го растојанието низ жиците, зголемена јачина на звук и моќен звук. Погоден е за различни музички стилови - акустичен рок, блуз , земјата , Итн
 2. Џамбо . Се карактеризира со богат звук од акорди , длабоки средни и бас ноти. Се користи во акустична и поп-рок, како и кантри музика .
 3. народната гитара. Ова е покомпактна верзија на дредноут гитара . Дизајниран главно за народни музика , и се смета за добра опција за почетници.
 4. Патувачка гитара. Звукот на оваа гитара не е со највисок квалитет, но благодарение на малото лесно тело, погодно е да се носи на патувања и планинарења.
 5. Аудиториум. Таков инструмент е дизајниран за свирење во мали и средни концертни сали и работа во оркестри. Ниските и високите ноти имаат малку придушен звук.
 6. Укулеле. Ова е поедноставена мала гитара со четири жици, особено популарна на Хаваи.
 7. Баритонска гитара. Има зголемена скала и звучи пониско од обична гитара.
 8. Тенор гитара. Се карактеризира со присуство на четири жици, кратка скала , голем број на околу три октави (како бенџо).
 9. „Руски“ седум жици. Речиси идентично со шест-жицата, но има различен систем: ре-си-сол-ре-си-сол-ре. Широко се користи во руската и советската музика.
 10. Дванаесет жици. Жиците на инструментот се шест пара - тие можат да се штимаат во традиционален систем или во унисоно . Звукот на оваа гитара има голем волумен, богатство и ехо ефект. Дванаесетте жици се свират главно од бардови и рок музичари.
 11. Електроакустична гитара. Се разликува од конвенционалната акустика по присуството на дополнителни функции – постои a печат блок, еквилајзер и пиезо пикап (вибрациите на акустичниот резонатор ги претвора во електричен сигнал). Можете да го поврзете инструментот со засилувач и да користите звучни ефекти на гитара.

Ова се главните типови на акустични гитари.

Видови гитари

Полуакустични гитари

Полуакустична гитара, како електрична гитара, е опремена со електромагнетен пикап и електроника, но има шупливо тело внатре (како акустична гитара), така што можете да ја свирите без засилувач. Звукот е потивок од акустична гитара. Постојат такви типови на полуакустични гитари како архит, џез јајце клетки и блуз јајниците.

Сличен инструмент е погоден за жанрови како што се блуз , рокенрол, џез , рокабили итн.

електрични гитари

Звукот на таквите гитари се извлекува со електромагнетни пикапи, кои ги претвораат вибрациите на жиците (тие се направени од метал) во вибрации на електрична струја. Овој сигнал мора да се огласува со акустичен систем; соодветно, овој инструмент може да се свири само со засилувач. Дополнителни функции – прилагодете го тон и звук и јачина на звук. Телото на електричната гитара е обично тенко и има минимална количина празен простор.

Повеќето електрични гитари имаат шест жици и слично подесување на акустична гитара - (E, A, D, G, B, E – mi, la, re, sol, si, mi). Постојат верзии со седум и осум жици со додадени остри жици B и F. Осум жици се особено популарни меѓу метал бендовите.

Најпознатите типови на електрични гитари, кои се сметаат за еден вид стандард - Stratocaster, Tekecaster и Les Paul.

Формите на електричните гитари се многу различни – зависи од брендот, моделот и намерата на авторите. На пример, гитарата Gibson Explorer е обликувана како ѕвезда, а Gibson Flying V (гитарата на Џими Хендрикс) е како летечка стрела.

Видови гитари

Таквиот инструмент се користи во сите варијанти на рок, метал, блуз , џез и академска музика.

бас гитари

Бас гитарите обично имаат четири жици (тие се метални и имаат зголемена дебелина), се разликуваат по издолжена вратот и чудна печат – ниско и длабоко. Таквата гитара е дизајнирана да свири бас линии и да додаде богатство на музичките композиции. Се користи во џез и поп музиката, како и во рок. Најчесто се користат електрични бас гитари, поретко акустични.

Опсегот на таква гитара е од нотата „ми“ во контраоктавата до нотата „сол“ во првата октава.

Невообичаени сорти

Можете да именувате такви уникатни типови на гитари како што се:

резонаторска гитара

Се разликува од класичната гитара во присуство на резонатор - вибрациите на жиците се пренесуваат на специјален конус-дифузор направен од алуминиум. Таквиот инструмент има зголемен волумен и уникатен печат .

харфа гитара

Комбинира два инструменти - харфа и гитара. Значи, жиците на харфа се додаваат на вообичаената гитара вратот , поради што звукот станува необичен и оригинален.

Стап Чепмен 

Овој тип на гитара е широк и издолжен вратот . Како електрична гитара , стапот на Чепмен е опремен со пикап. Погоден за играње со две раце - можете да свирите мелодија, акорди и бас во исто време.

двоен врат

Таков електрична гитара има два вратови , од кои секоја игра своја улога. На пример, гитара со шест жици и бас гитара може да се комбинираат во еден инструмент. Еден од најпознатите модели – Gibson EDS-1275

Најдобрите буџетски електрични гитари

Оние кои се заинтересирани за најдобрите буџетски електрични гитари, треба внимателно да погледнат неколку модели од асортиманот на музичката продавница „Студент“:

ЗОМБИ V-165 VBL

 • 6 жици;
 • материјал: липа, розово дрво, јавор;
 • хумбакер a;
 • вклучени: комбиниран засилувач , куќиште, електронски тјунер , резервен сет на жици, зема и ремен;

Арија STG-MINI 3TS

 • 6 жици;
 • компактно тело стратокастер;
 • материјал: смрека, цреша, бука, јавор, розово дрво;
 • земја на производство: Чешка;

Серија G Cort G100-OPBC

 • 6 жици;
 • класичен дизајн;
 • материјал: розово дрво, јавор;
 • вратот радиус a: 305 mm;
 • 22 секирај a;
 • Преземања: SSS Powersound

Clevan CP-10-RD 

 • 6 жици;
 • дизајн: тело во стилот на гитарите Les Paul;
 • материјал: розово дрво, тврдо дрво;
 • скала : 648 мм.;
 • пикап: 2 HB;

Најдобри буџетски акустични гитари

Најсоодветната опција за почетници е евтина акустична гитара.

Обрнете внимание на следните модели од асортиманот на музичката продавница „Студент“:

Погон за гитара Ижевск TIM2KR

 • класично тело;
 • 6 жици;
 • скала должина 650 mm;
 • материјал на телото: смрека;

Гитара 38” Naranda CAG110BS

 • форма на трупот: дредноут ;
 • 6 метални жици со ниска напнатост;
 • скала должина 624 mm;
 • 21st секирај ;
 • материјали: јавор, липа;
 • одличен модел за почетници;

Гитара Foix FFG-1040SB исечок изгорени од сонце

 • тип на случај: џамбо со исечок;
 • 6 жици;
 • скала
 • материјали: липа, композитен дрвен материјал;

Гитара Амистар М-61, дредноут , мат

 • тип на трупот: дредноут ;
 • 6 жици;
 • скала должина 650 mm;
 • мат финиш на телото;
 • материјал за куќиште: бреза;
 • 21st секирај ;

Разлики помеѓу гитарите

Главните типови на гитари ги имаат следниве разлики:

Жици:

 • Жиците на класичната гитара обично се направени од најлон, додека жиците за електрична и бас гитара се направени од метал;

Засилување на звук:

 • во класичната гитара телото на самиот инструмент, шупливо внатре, се користи како акустичен резонатор кој го засилува звукот, додека кај електричната гитара оваа функција ја врши електромагнетна пикап и засилувач;
 • во полуакустична гитара, електромагнетна пикап ги зема звучните вибрации од жиците, а пиезо пикап во електро-акустична гитара ги собира вибрациите од телото;

Опсег :

 • ако традиционалната и електричната гитара имаат опсег од околу четири октави, тогаш бас гитарата е една октава пониска;
 • баритонска гитара – среден чекор помеѓу класичната и бас гитара;
 • гитарата со осум жици е само една нота пониска од најнискиот тон на бас гитарата.
 • тенор гитарата има најмала опсег (околу три октави).

Рамка:

 • со помалку жици, бас гитарата, за разлика од другите видови инструменти, има издолжена вратот и повеќе издолжено тело;
 • традиционалната акустична гитара има широко тело и голема вратот ;
 • електричната гитара е потенок од неговите акустични и полуакустични колеги.

Често поставувани прашања

Дали е лесно да се научи електрична гитара за оние кои свиреле акустична претходно?

Од жиците, шари , и штимањето на електричните гитари се практично идентични со класичните гитари, учењето не е тешко. Пред сè, треба да научите како да играте со засилувач.

На кои марки гитари треба да обрнете внимание?

Најдобрите производители на гитари се Yamaha, Fender, Martinez, Gibson, Crafter, Ibanez, Hohner итн. Во секој случај, изборот треба да се базира на вашите потреби и буџет.

Сумирање

Може да се заклучи дека видовите на гитари се многу разновидни, а секоја од нив е создадена за специфични цели. Ако барате евтин сеопфатен уред, акустична гитара е вистинскиот начин. За почетници рок музичари, ан електрична гитара ќе биде незаменлив асистент. За оние кои сакаат да ја користат функционалноста на електричен и акустичен инструмент на гитари, може да се советува електро-акустична или полуакустична гитара.

Конечно, умешните и искусни гитаристи сигурно ќе бидат заинтересирани за необични типови гитари – со две вратови , харфа гитара итн.

Ви посакуваме среќа во изборот на гитара!

Примери за гитара

Видови гитариКласиченВидови гитариакустична
Видови гитари

електроакустична

Видови гитариполу-акустична
Видови гитари 

Електрична гитара

 Видови гитариБас-гитара

Оставете Одговор