Видови и шеми на прсти на гитарата
Онлајн часови за гитара

Видови и шеми на прсти на гитарата

Во оваа статија, ќе анализираме што се пребарувања, какви се видовите на пребарувања (осум, четири и други) и ќе ги видиме шемите за пребарување. Ќе дадам и список со песни со удирање и акорди 🙂

Содржина:

Дијаграмот ќе ја означи низата под ознаката „Б“, на пример, Б-3-2-1-2-3. Ова е името на бас-жицата на гитара.

И сега можете да започнете со парсирање!

Видео за 4 лесни избори за гитара за почетници

Биста Шест, шема

„Шест“ прсти е најпопуларниот прст на гитарата. Тој е многу едноставен и се состои од 6 движења.

Схема перебора Б-3-2-1-2-3

Како звучи?

Многу лесен за репродукција, користен во многу песни.

Разбивање на осум: типови, шеми

Постојат најмалку 2 типа на Eight прсти на гитарата. Сега ќе ги анализираме.

Првиот тип на набројување Осум

Схема перебора Б-3-2-3-1-3-2-3

звучи вака

Таа е многу популарна, се користи, на пример, во песната „Ќе ти купам нов живот“.


Вториот тип на набројување Осум

Схема перебора Б-3-2-3-1-2-3-2

звучи вака

ова набројување, искрено не знам каде се користи, но постои

Барај четири: типови, шеми

Најдов најмалку 6 различни типови на прсти на гитарата, но не грижете се - не е толку популарна и според мене воопшто не е неопходно да се научи.

Б-3-2-1

Б-3-1-2

Б-2-3-2

Б-1-2-3

B12--3 12 3-

Б-3-12-3

Да бидам искрен, не би ги научил овие пребарувања. Ако сте почетник, не се ни замарајте, ретко се користат! Најпопуларните и неопходни пребарувања се Осум и Шест.

Набројување на валцер

Ајде да анализираме уште едно набројување – валцер, одигран во темпо на валцер 🙂

Набројувачка шема Б-123-123

(друга верзија на B-12-12)

звучи вака

звучи прилично добро, користено, на пример, во песната Bending the Yellow Guitar

Што е биста и како да се игра биста?

Секој гитарист треба да знае:

  1. што се бисти;
  2. како да се свири кубење гитара;
  3. основни бисти.

Собирањето е нешто што треба да се научи или истовремено со свирењето на гитара или после тоа. Во секој случај, веќе треба да сте запознаени со основните акорди за почетници.

Собирањето гитара по тоа се разликува од борбата кубење на конците се грчат за возврат.

Како да свириме кубење гитара? Мораме наизменично да влечеме (кубеме) една или повеќе жици. 

Најчесто, пиковите на гитара се свират на таков начин што жиците се виткаат една по една. Општо земено, самото берење е шема на кубење на конци. На пример, пишувањето „4-3-2-1-2-3“ значи дека ја повлекуваме 4-та низа > 3-та низа > 2-та низа и така натаму, за возврат.

Основни правила и забелешки за тоа како да се игра биста:

Прстите се добри за развивање на моторните вештини на прстите. Во понатамошното учење да свирите гитара, ќе треба да учите таблатура, каде што можеби ќе треба да изберете. Освен тоа, со учењето како да свирите бисти, ќе ја развиете брзината на играње со прстите на десната рака, што е добро за понатамошно учење.

3 борби што секој видео гитарист треба да ги знае

Датум на објавување: 20.09.2018 година Прегледи: 422764

Ве молиме споделете ја оваа страница, многу ми значи!!
Комментарии (6)
спам
6 22211 16: 42, 26.11.2020 година
ахах... знаеш дека нема аудио, нели?
спам
5 Едвард Раклер 09: 11, 19.02.2020 година
и кои акорди да се свират во овие песни наизменично?
спам
4 Илја Евстратов 22: 41, 12.01.2020 година
многу добро :ok: 
спам
3 Илјас Бекенов 08: 30, 31.08.2019 година
Јасно
спам
2 Анка Заремба 16: 42, 21.03.2019 година
Бескрајно сум благодарен! Многу разбирливо! Се заљуби во валцер
спам
1 Татјана Лапушкина 18: 29, 12.02.2019 година
Ви благодарам многу што ми помогна да научам гитара
Пријавете се:

Оставете Одговор