Подесување гитара со 12 жици
Како да се вклучите

Подесување гитара со 12 жици

Гитара со 12 жици е подесена слично како и другите инструменти со 6 или 7 жици. Ретко се користи, а најмногу од професионални изведувачи кои треба да ги исполнат делата со богат звук и призвук. Таквиот инструмент има широк врат, така што музичарот треба да примени повеќе сила за да ги стегне жиците. Подесувањето на гитарата со 12 жици се одвива во октава или прајм.

Првата опција е технички тешка, но ја претпочитаат многу музичари: инструментот каде жиците се наместени во октава едни на други звучи поживописно.

Како да наштимате гитара со дванаесет жици

Разликата помеѓу овој инструмент и аналози е во дополнителен пакет жици, кои се наоѓаат заедно со вообичаената 6-та. Откако ќе инсталирате еден сет, треба да преминете на следниот, а потоа да ги конфигурирате заедно. Главниот сет го има следниот систем:

 1. Првата низа е ми.
 2. туе ораја – си.
 3. Третиот е сол.
 4. Четвртиот е ре.
 5. Петто – ла.
 6. Шесто – ми.
Подесување гитара со 12 жици

звучат првите 2 жици од главната и дополнителната гарнитура унисоно , тогаш дополнителните жици се штимаат за октава повисоко во споредба со главните.

Што ќе се бара

Подесување гитара со 12 жици

Тјунерот е незаменлива алатка за подесување на дванаесет-жичани инструменти. Ниту почетник, ниту искусен изведувач не можат без него: многу е лесно да се збуни и да ја оштети гитарата.

Можете брзо и лесно да ја наместите вашата гитара со 12 жици со онлајн тјунер. Невозможно е да се прилагоди звукот на инструментот со уво: за ова треба да имате уникатни способности.

Чекор-по-чекор алгоритам на дејства

Подесувањето на гитара со дванаесет жици со онлајн тјунер се врши на следниов начин:

 1. Стегнете ја низата.
 2. Постигнете го неговиот правилен звук во согласност со тјунерот.
 3. Подесете ги првите 5 жици како на обична акустична гитара.
 4. Прилагодете дополнителни жици според истиот принцип.
 5. Завршете го штимањето на 6-та низа кога вратот е во саканата положба.

Можни проблеми и нијанси

Мора да има ред во штимањето на инструментот, инаку хаосот ќе ја откачи гитарата.

Гитарата со 12 жици е тежок инструмент за употреба. Неговото стандардно дејство има многу напнатост, поради што вратот е деформиран на неквалитетен буџетски примерок. Затоа, за да се зачува инструментот, музичарите го штимаат половина чекор подолу. Не се појавува во однос на квалитетот на звукот. За да го рекреирате стандардното штимање на инструмент со 12 жици, доволно е да го наштимате полутон пониско и да прикачите капо на првиот трепет.

Се препорачува 6-тата низа да се штима во фази, полека да се протега. Прво, звукот на жицата се намалува за тон понизок, потоа за половина тон, па тие водат до посакуваниот резултат. Поради високата напнатост, не може веднаш да се прилагоди: постои ризик од прекин.

Ако на инструментот неодамна му се вградиле најлонски жици, потребно е да започнете со штимање од 6-та жица, бидејќи најлонот се протега на посебен начин.

Одговори на прашања

1. Дали треба да го намалам штимањето на гитарата?Ова е направено за удобна игра, за да се постигне ефектот на агресивен звук.
2. Дали е потребен тјунер за нагодување на гитара со 12 жици?Да, без него е невозможно правилно да се намести инструментот.
3. Зошто 6-тата низа треба да се штима последна?За да не се скрши под напнатост.

Заклучок

Гитара со 12 жици е сложен инструмент бидејќи има главен и дополнителен ред жици. Пред да подесите гитара со 12 жици, треба да купите пренослив тјунер или да преземете програма; има и онлајн тјунер. Без него, невозможно е правилно да се прилагоди звукот на инструментот, бидејќи поради големиот број на жици лесно може да се збуните.

Како да наштимате гитара со 12 жици - белешки и совети за подесување!

Оставете Одговор