Теремин: што е тоа, како функционира инструментот, кој го измислил, типови, звук, историја
електрични

Теремин: што е тоа, како функционира инструментот, кој го измислил, типови, звук, историја

Теремин се нарекува мистичен музички инструмент. Навистина, изведувачот стои пред мала композиција, непречено мавта со рацете како волшебник и до публиката допира необична, извлечена, натприродна мелодија. За својот уникатен звук, тереминот беше наречен „инструмент на месечината“, често се користи за музичка придружба на филмови за вселенски и научно-фантастични теми.

Што е теремин

Тереминот не може да се нарече ударен, гудачки или дувачки инструмент. За да извлече звуци, изведувачот не треба да го допира уредот.

Теремин е електрична алатка со помош на која движењата на човечките прсти се претвораат околу посебна антена во вибрации на звучни бранови.

Теремин: што е тоа, како функционира инструментот, кој го измислил, типови, звук, историја

Музичкиот инструмент ви овозможува:

  • изведува мелодии од класичниот, џез, поп жанрот поединечно и како дел од концертен оркестар;
  • креирајте звучни ефекти (птичји трилови, здив на ветрот и други);
  • да прави музичка и звучна придружба за филмови, претстави, циркуски претстави.

Принцип на работа

Принципот на работа на музички инструмент се заснова на разбирањето дека звуците се воздушни вибрации, слични на оние што формираат електромагнетно поле, предизвикувајќи зуење на електричните жици. Внатрешната содржина на уредот е пар генератори кои создаваат осцилации. Фреквентната разлика меѓу нив е фреквенцијата на звукот. Кога изведувачот ги приближува прстите до антената, капацитетот на полето околу неа се менува, што резултира со повисоки ноти.

Теремин се состои од две антени:

  • рамка, дизајнирана за прилагодување на јачината на звукот (изведена со левата дланка);
  • прачка за промена на клучот (десно).

Изведувачот, приближувајќи ги прстите до антената на јамката, го прави звукот погласен. Доближувањето на прстите до антената на шипката го зголемува тонот.

Теремин: што е тоа, како функционира инструментот, кој го измислил, типови, звук, историја
пренослив модел

Сорти на теремин

Создадени се неколку различни видови на теремин. Уредите се произведуваат во серија и поединечно.

Класичен

Првиот развиен теремин, чија работа е обезбедена со произволно движење на двете раце во електромагнетното поле што ги опкружува антените. Музичарот работи стоејќи.

Постојат неколку ретки класични модели создадени во зората на ширењето на инструментот:

  • копија од американската музичарка Клара Рокмор;
  • изведувачката Луси Розен, наречена „апостол на теремин“;
  • Наталија Лвовна Теремин – ќерка на креаторот на музичкиот уред;
  • 2 музејски копии кои се чуваат во Московскиот политехнички и Централниот музеј за музичка култура.

Класичните примери се најчести. Активно продадениот модел е од американскиот производител Moog, кој почна да продава уникатна алатка од 1954 година.

Ковалски системи

Педалната верзија на теремин ја измисли музичарот Константин Јоилевич Ковалски. Додека свири на инструментот, изведувачот го контролира теренот со десната дланка. Левата рака, со помош на блок со копчиња за манипулација, ги контролира главните карактеристики на извлечениот звук. Педалите се за менување на јачината на звукот. Музичарот работи во седечка положба.

Теремин: што е тоа, како функционира инструментот, кој го измислил, типови, звук, историја

Верзијата со педали на Ковалски не е вообичаена. Но, тоа го користат учениците на Ковалски - Лев Королев и Зоја Дугина-Раневскаја, кои организираа московски курсеви за теремин. Ученичката на Дунина-Раневскаја, Олга Миланич, е единствениот професионален музичар кој свири на инструмент на педали.

Пронаоѓачот Лев Дмитриевич Королев долго време експериментираше на дизајнот на теремин. Како резултат на тоа, беше создаден тершумфон - варијанта на инструментот, дизајниран да произведува шум со тесен опсег, кој се карактеризира со јака јачина на звукот.

Матремин

Чудно име доби музички инструмент измислен од Јапонецот Масами Такеучи во 1999 година. Јапонците сакаат гнездење кукли, па пронаоѓачот ги сокрил генераторите во руската играчка. Јачината на звукот на уредот се прилагодува автоматски, фреквенцијата на звукот се контролира со менување на положбата на дланката. Учениците на талентираните Јапонци организираат големи концерти со повеќе од 200 учесници.

Теремин: што е тоа, како функционира инструментот, кој го измислил, типови, звук, историја

Виртуелна

Модерен изум е програмата Теремин за компјутери и паметни телефони со екран на допир. На мониторот се прикажува координатен систем, едната оска ја покажува фреквенцијата на звукот, втората - јачината на звукот.

Изведувачот го допира мониторот во одредени координатни точки. Програмата, обработувајќи ги информациите, ги претвора избраните точки во висина и јачина и се добива саканиот звук. Кога го движите прстот преку мониторот во хоризонтална насока, висината се менува, во вертикална насока, јачината на звукот.

Историја на создавање

Пронаоѓачот на теремин – Лев Сергеевич Термен – музичар, научник, основач на електрониката, оригинална личност, опкружен со многу гласини. Тој беше осомничен за шпионажа, тие уверуваа дека создадениот музички инструмент е толку чуден и мистичен што самиот автор се плашеше да го свири.

Лев Теремин припаѓал на благородничко семејство, роден е во Санкт Петербург во 1896 година. Студирал на конзерваториумот, станал виолончелист, го продолжил образованието на Физичко-математичкиот факултет. За време на Првата светска војна, Лев Сергеевич работел како инженер за комуникации. Во повоениот период, тој се занимава со наука, проучувајќи ги електричните својства на гасовите. Потоа започна историјата на музичкиот инструмент, кој го доби своето име од името на творецот и терминот „вокс“ - глас.

Пронајдокот ја виде светлината во 1919 година. Во 1921 година, научникот го претстави инструментот пред пошироката јавност, предизвикувајќи општо задоволство и чудење. Лев Сергеевич бил поканет кај Ленин, кој веднаш наредил научникот да биде испратен на турнеја низ земјата со музички изум. Ленин, кој во тоа време беше впиен во електрификација, во тереминот гледаше алатка за популаризација на политичка идеја.

Во доцните 1920-ти, Теремин отишол во Западна Европа, потоа во Соединетите држави, додека останал советски државјанин. Имаше гласини дека под маската на научник и музичар бил испратен да шпионира, да ги дознае научните случувања.

Теремин: што е тоа, како функционира инструментот, кој го измислил, типови, звук, историја
Лев Теремин со својот изум

Невообичаен музички инструмент во странство предизвика воодушевување не помалку отколку дома. Парижаните ги распродадоа билетите за театарот неколку месеци пред говорот на научникот-музичар. Во 1930-тите, Теремин ја основа компанијата Teletouch во САД за производство на теремини.

На почетокот бизнисот одеше добро, но набрзо пресуши куповниот интерес. Се испостави дека за успешно свирење на теремин, ви треба идеално уво за музика, дури и професионалните музичари не секогаш се справуваа со инструментот. За да не банкротира, компанијата се зафати со производство на аларми.

Користење

Веќе неколку децении, инструментот се сметаше за заборавен. Иако можностите за играње на него се единствени.

Некои музичари се обидуваат да го вратат интересот за музичкиот уред. Правнукот на Лев Сергеевич Термен го основал во Москва и Санкт Петербург единственото училиште за свирење на теремин во земјите на ЗНД. Друго училиште, управувано од претходно споменатиот Масами Такеучи, е во Јапонија.

Звукот на тереминот може да се слушне во филмовите. На крајот на 20 век беше објавен филмот „Човек на Месечината“, кој раскажува за астронаутот Нил Армстронг. Во музичката придружба јасно се слуша теремин, кој јасно ја пренесува атмосферата на вселенската историја.

Денес, музичкиот инструмент доживува ренесанса. Се сеќаваат на тоа, се обидуваат да го користат на џез концерти, во класични оркестри, го надополнуваат со електронска и етничка музика. Досега само 15 луѓе во светот професионално свират на теремин, а некои изведувачи се самоуки и немаат музичко образование.

Тереминот е млад, перспективен инструмент со уникатен, магичен звук. Секој што сака, со труд, може да научи како пристојно да го игра. За секој изведувач, инструментот звучи оригинално, го пренесува расположението и карактерот. Се очекува бран на интерес за уникатен уред.

Терменвокс. Шикарная игра.

Оставете Одговор