Историјата на гонгот
членовите

Историјата на гонгот

Гонг – ударен музички инструмент, кој има многу варијанти. Гонгот е диск направен од метал, малку вдлабнат во центарот, слободно виси на потпора.

Раѓање на првиот гонг

Островот Јава, кој се наоѓа на југозапад од Кина, се нарекува родно место на гонгот. Почнувајќи од II век п.н.е. Гонгот е широко дистрибуиран низ Кина. Бакарниот гонг беше широко користен за време на непријателствата, генералите, под неговите звуци, смело испратија војници во офанзива против непријателот. Со текот на времето, почнува да се користи за други цели. До денес, постојат повеќе од триесет варијанти на гонги од големи до мали.

Видови гонги и нивните карактеристики

Гонгот е направен од различни материјали. Најчесто од легура на бакар и бамбус. Кога ќе се удри со чекан, дискот на инструментот почнува да осцилира, што резултира со бум звук. Гонгите можат да бидат суспендирани и во облик на чинија. За големи гонги, се користат големи меки тепачи. Постојат многу техники за изведба. Садовите може да се играат на различни начини. Тоа може да биде ќотек, само триење со прст на работ на дискот. Таквите гонги станаа дел од будистичките религиозни обреди. Непалските пеачки чинии се користат во звучната терапија.

Најмногу се користат кинеските и јаванските гонги. Кинескиот е направен од бакар. Дискот има рабови свиткани под агол од 90°. Неговата големина варира од 0,5 до 0,8 метри. Јаванскиот гонг има конвексен облик, со мал рид во центарот. Дијаметарот варира од 0,14 до 0,6 m. Звукот на гонгот е подолг, полека бледнее, густ.Историјата на гонгот Гонгите за брадавици произведуваат различни звуци и доаѓаат во различни големини. Необичното име е дадено поради фактот што во средината е направена височина, слична во форма на брадавица, направена од материјал различен од главниот инструмент. Како резултат на тоа, телото дава густ звук, додека брадавицата има светлен звук, како ѕвонче. Такви инструменти се наоѓаат во Бурма, Тајланд. Во Кина, гонгот се користи за обожавање. Ветерните гонги се рамни и тешки. Тие го добија своето име за времетраењето на звукот, слично на ветрот. При свирење на таков инструмент со стапчиња кои завршуваат со најлонски глави се слуша звукот на мали ѕвона. Дувачките гонги ги сакаат тапанарите кои изведуваат рок песни.

Гонг во класична, модерна музика

За да се максимизираат звучните можности, симфониските оркестри свират различни варијанти на гонг. Малите се играат со стапчиња со меки врвови. Во исто време, на големи чеканчиња, кои завршуваат со филц врвови. Гонгот често се користи за последните акорди на музичките композиции. Во класичните дела, инструментот се слуша уште од XNUMX век.Историјата на гонгот Џакомо Мајербер е првиот композитор кој го свртел вниманието кон неговите звуци. Гонгот овозможува да се нагласи значењето на моментот со еден удар, често означува трагичен настан, како што е катастрофа. Значи, звукот на гонгот се слуша за време на киднапирањето на принцезата Черномор во делото на Глинка „Руслан и Људмила“. Во „Токсин“ на С. Рахманинов, гонгот создава угнетувачка атмосфера. Инструментот звучи во делата на Шостакович, Римски-Корсаков, Чајковски и многу други. Народните кинески изведби на сцената сè уште се придружени со гонг. Тие се користат во ариите на операта во Пекинг, драмата „Пинџу“.

Оставете Одговор