Историјата на создавањето и развојот на синтисајзерот
членовите

Историјата на создавањето и развојот на синтисајзерот

Историјата на создавањето и развојот на синтисајзерот
Како настана синтисајзерот за звук?

Сите добро знаеме дека пијаното е многу разноврсно како инструмент, а синтисајзерот е само еден од неговите аспекти, кој може радикално да ја промени целата музика, да ги прошири своите способности до граници што класичните композитори не би можеле ни да ги замислат. Малкумина знаат по кој пат се помина пред да се појави синтисајзерот кој ни е познат. Побрзам да ја пополнам оваа празнина.

Мислам дека не вреди да се повтори триумфалниот говор за технолошкиот напредок. За историјата на пијаното можете да прочитате овде.

Дали ја освеживте статијата во вашата меморија, ја прочитавте за прв пат или решивте целосно да ја игнорирате? Сепак, не е важно... Ајде да се фаќаме за работа!

Историја: првите синтисајзери

Корените на зборот „синтисајзер“ потекнуваат од концептот „синтеза“, односно создавање на нешто (во нашиот случај, звук) од претходно различни делови. Една од неговите клучни карактеристики е тоа што синтисајзерот може да репродуцира не само звуци на класично пијано (и, патем, дури и звуците на пијано најчесто ќе бидат понудени во различни верзии), туку и да го имитира звукот на многу други инструменти. Тие исто така содржат електронски звуци што само синтисајзерите можат да ги репродуцираат. Но, колку е подобар инструментот, толку неговата цена ќе биде поголема - ова создава рамнотежа и ова, барем, е логично.

Таму

Создавањето електронски инструменти датира од крајот на XNUMX век, и овде, на задоволство на нашите патриотски чувства, рускиот научник го забележа Лев Теремин - неговиот ум и раце го создадоа еден од првите полноправни инструменти користејќи законите на физиката и електричната енергија, познати како таму. Тоа беше прилично едноставен и мобилен дизајн, кој досега нема аналози - ова е единствениот инструмент што се свири без воопшто да се допира.

Музичарот, движејќи ги рацете во просторот помеѓу антените на инструментот, ги менува вибрационите бранови и со тоа ги менува и нотите што ги дава тереминот. Инструментот се смета за еден од најтешките за совладување создаден од човештвото - неговата контрола не е очигледна и бара извонредни аудитивни податоци. Дополнително, звукот што го произведува теремин е, да речеме, доста специфичен, но токму поради тоа музичарите сè уште го ценат и се користат во снимањето.

Телармониум

Наречен е еден од првите електронски инструменти, овој пат веќе клавијатури Телармониум и бил измислен Тадеус Кејхил од Ајова. И инструментот, чија цел беше да ја замени црковната оргула, се покажа како навистина масивен: тежеше околу 200 тони, се состоеше од 145 огромни електрични генератори и беа потребни 30 железнички вагони за да се пренесе во Њујорк. Но, самиот факт на нејзиното создавање покажа каде треба да се движи музиката, покажа колку повеќе техничкиот напредок може да помогне во развојот на уметноста. Рекоа дека Кејхил пред своето време, го нарекоа неопеан гениј. Сепак, и покрај сите привлечности на инструментот, тој сè уште имаше простор за развој: веќе ја спомнав неговата гломазна, но, покрај тоа, предизвика пречки на телефонските линии, а неговиот квалитет на звук беше прилично просечен дури и според стандардите на почетокот на XNUMX век.

Органот е во Хамонд

Историјата на создавањето и развојот на синтисајзерот

Се разбира, голем број такви пронајдоци од големи размери доведоа до нивна прогресија. Следниот чекор во развојот на електронските инструменти беше т.н орган во Хамонд, чиј творец беше Американката Лоренс Хамонд. Неговата креација беше многу помала од неговиот постар брат Телармониум, но сепак далеку од минијатурен (инструментот тежеше нешто помалку од 200 килограми).

Главната карактеристика на оргулите на Хамонд беше тоа што имаше специјални лостови што ви овозможуваа самостојно да ги мешате формите на сигналот и на крајот да произведувате сопствени дотерани звуци, различни од стандардниот орган.

Инструментот постигна признание - често се користи наместо вистински оргули во американските цркви, а го ценат и многу џез и рок музичари (Битлси, Дип парпл, Јес и многу други). Интересно е тоа што кога од Хамонд беше побарано неговиот инструмент да не го нарекува орган, барањето на крајот беше одбиено, бидејќи комисијата не можеше да го разликува звукот на електричен орган од вистински дувачки инструмент.

Историјата на создавањето и развојот на синтисајзерот

Концерт на шумови

По Втората светска војна, која, се разбира, го стави на пауза развојот на музичките инструменти, единствениот значаен настан на нашата тема беше „Концерт на шумови“испорачано од Французинот Пјер Анри и Пјер Шефер – Ова е експериментален настан, при кој во оргулата Хамонд беа додадени нови генератори, со помош на кои тој доби нови тембри блокови и радикално го промени својот звук. Иако поради гломазноста на генераторите, целото дејство можеше да се одвива само во лаборатории, и покрај тоа, концертот може да се смета за раѓање на жанрот на авангардна музика, кој полека почна да се популаризира.

Означи

RCA (Radio Corporation of America) го направи првиот обид да создаде синтисајзери кои би биле чекор напред од органот Хамонд, но моделите создадени од корпорацијата Означи I и Означи II не постигна успех поради, повторно, болеста на сите електронски уреди од тоа време - димензии (синтисајзерот зафаќаше цела просторија!) И астрономските цени, сепак, тие дефинитивно станаа нова пресвртница во развојот на технологиите за синтеза на звук.

минимуг

Се чини дека развојот е во полн замав, но инженерите сепак не успеаја да ја направат алатката едноставна и достапна додека не се фатат за работа Џон Муг, сопственик на компанија која произведува теремини што веќе ги знаете, кој, конечно, некако донесе синтисајзерот поблиску до обичните смртници.

Кригла успеа да ги елиминира сите недостатоци на прототипите со создавање минимуг – навистина иконски инструмент кој го популаризираше жанрот на електронската музика. Беше компактен, скап, иако скап – 1500 долари, но ова е првиот синтисајзер со две нули на крајот од цената.

Покрај тоа, Minimoog имаше звук што музичарите го ценат до ден-денес – тој е светол и густ, а што е најсмешно, оваа предност е последица на недостаток: синтисајзерот не можеше да го задржи системот долго време поради на одредени технички пропусти. Други ограничувања беа тоа што инструментот беше монофоничен, односно можеше да воочи само една нота притисната на тастатурата (т.е. немаше можност за свирење акорди), а исто така не беше чувствителен на силата на притискање на копче.

Но, сето тоа во тоа време беше компензирано со високиот квалитет на звукот, кој сè уште го цитираат електронските музичари (некои, бидете сигурни, се подготвени да ја продадат душата за истиот оригинален Minimoog), и навистина широките можности за модулација на звукот. Проектот беше толку успешен што долго време moog беше добро име: да се каже зборот moog значеше кој било синтисајзер, не само оваа конкретна компанија.

1960-e

 

Од раните 1960-ти, се појавија многу компании, од кои секоја има издлабено своја ниша во создавањето на синтисајзери: Секвенцијален кола, E-mu, Roland, Арп, Korg, Оберхајм, и ова не е целата листа. Аналогните синтисајзери не се драматично променети оттогаш, тие сè уште се ценети и многу скапи - моделите беа класичен вид синтисајзери на кои сме навикнати.

Патем, советските производители, исто така, не заостанаа: во СССР, скоро сите стоки беа само домашно произведени, а инструментите не беа исклучок (иако некој успеа да транспортира странски гитари во единечни примероци, исто така беше сосема легално да се купат инструменти од сојузничките земји на Варшавскиот пакт – чехословачка Музима или бугарскиот Орфеј, но тоа се однесуваше само на електричните и бас гитарите). Советските синтисајзери се многу интересни во однос на звукот, СССР дури имаше свој маестро за електронска музика, како што е, на пример, Едуард Артемиев. Најпознатите серии беа Аелита, МладинскиЛел, Електроника EM.

Историјата на создавањето и развојот на синтисајзерот

Меѓутоа, светот, покрај технолошкиот напредок, го води и модата, а што се однесува до уметноста, особено е подложен на нејзината променливост. И, за жал или за среќа, но некое време интересот за електронската музика исчезна, а развојот на нови модели на синтисајзери не стана најпрофитабилното занимање.

Нов бран (Нов бран)

Но, како што се сеќаваме, модата има особеност да се менува - во времето на почетокот на 80-тите, електронскиот бум одеднаш повторно дојде. Овој пат, електрониката повеќе не беше нешто експериментално (како иновативниот германски проект од 1970-тите Крафтверк), туку, напротив, стана популарен феномен, т.н. Нов бран (Нов бран).

Историјата на создавањето и развојот на синтисајзерот

Имаше светски познати групи како Duran Duran, Depeche Mode, Pet Shop Boys, A-ha, чија музика се засноваше на синтисајзери, овој жанр дури потоа се разви и, заедно со него, името синт-поп.

Музичарите на таквите групи на почетокот користеа само синтисајзери, понекогаш разредувајќи ги со звук на гитара. Составот на тројца клавијатуристи (и имаа повеќе од еден синтисајзер), тапан машина и вокал стана норма, иако ако креаторот на Tellarmonium можеше да слушне за тоа, тогаш неговото изненадување немаше да има граници. Тоа беше најславниот ден на денс музиката, ерата на техно и хаус, раѓање на сосема нова субкултура.

MIDI (дигитален интерфејс на музички инструмент)

Сето тоа даде нов поттик да се подигне и онака прашливата технологија. Сепак, аналогните технологии се на прагот на дигиталната ера, имено појавата на форматот MIDI (дигитален интерфејс на музички инструмент). Потоа се појавија семплери, со кои можевте самостојно да ги снимате саканите звуци, а потоа да ги репродуцирате со помош на MIDI тастатури. Развојот на MIDI интерфејсите напредна толку многу што во нашево време, во принцип, веќе е доволно да се има само тастатура, која, во споредба со аналогните модели, практично не чини ништо. Може да се поврзе со компјутер (но компјутерот мора да биде доволно моќен) и, по одредени едноставни манипулации, да пушта музика користејќи специјални VST-програми (Технологија на виртуелно студио).

Сепак, тоа не значи дека старите модели ќе одат во заборав, бидејќи пијаното не доживеа слична судбина, нели? Професионалните електронски музичари многу повеќе го ценат аналогот и веруваат дека дигиталниот звук сè уште е многу далеку од него по квалитет, а оние кои користат VST се гледаат со мал презир…

Меѓутоа, ако се спореди колку напредува развојот на дигиталните технологии и колку пораснал квалитетот на звукот, тогаш, најверојатно, аналогните инструменти ќе се користат многукратно поретко, дури и сега често може да се видат клавијатуристи како свират со лаптопи до нив. на концерти – напредокот, како што гледаме, никогаш нема да застане.

Многу е важно што покрај подобрувањето на квалитетот и разновидноста на звукот, цените кои некогаш беа астрономски сега станаа доста достапни. Значи, најевтините синтисајзери кои репродуцираат звуци полоши од Walpurgis Night и не реагираат на силата на притискање на копче ќе чинат околу 50 долари. Елитните синтисајзери a la Moog Voyager Xl можат да чинат од 5000 долари, а всушност нивната цена може да расте на неодредено време, ако вие, на пример, Жан-Мишел Жар и ја направите алатката по нарачка. Можно е малку да се понапредувам, но би сакал однапред да ви препорачам, ако сакате да купите синтисајзер, не штедете пари: честопати инструмент од категоријата под 350 долари нема да ве задоволи со добар звук, уште поверојатно ќе ја победи секоја желба за учење и играње на него.

Искрено се надевам дека уживавте. Запомнете дека без да се знае историјата, невозможно е да се создаде иднината!

Ако сè уште не сте ја прочитале статијата за тоа како да го изберете вистинското електронско пијано, можете да го направите тоа сега со кликнување на врската.

Видеото подолу покажува демонстрација на Mini Virtual Studio:

Аналоген мини - бесплатен VST - демо myVST

Оставете Одговор