Танбур: опис на инструментот, структура, историја, употреба
Стринг

Танбур: опис на инструментот, структура, историја, употреба

Танбур (тамбур) е жичан музички инструмент сличен на лаута. Уникатен е затоа што е единствен меѓу ориенталните инструменти што нема микротонални интервали во својот звук.

Се состои од тело (палуба) во облик на круша и долг врат. Бројот на жици варира од две до шест, звуците се извлекуваат со помош на плектум (пик).

Танбур: опис на инструментот, структура, историја, употреба

Најстариот доказ во форма на печати кои прикажуваат жена како свири на тамбура датираат од три илјади години пред нашата ера и се пронајдени во Месопотамија. Траги од алатот биле пронајдени и во градот Мосул во илјадата година п.н.е.

Алатката е широко користена во Иран - таму се смета за свето за курдската религија и се користи за разни ритуали.

Учењето да се свири на тамбур бара висока вештина, бидејќи сите прсти на десната рака се вклучени во играта.

Танбур го прават главно занаетчии од Бухара. Сега се среќава во различни толкувања во многу земји. Дошол во Русија преку Византиската империја и подоцна бил прилагоден во домбра.

Курдский музыкальный инструмент тамбур

Оставете Одговор