Дајре: опис на инструментот, композиција, звук, историја, видови, употреба
Тапани

Дајре: опис на инструментот, композиција, звук, историја, видови, употреба

Најстариот предок на ударните музички инструменти е тамбурата. Однадвор едноставно, ви овозможува да создадете неверојатно убава ритмичка шема, може да се користи поединечно или да звучи во комбинација со други претставници на оркестарското семејство.

Што е тамбура

Еден вид мембранофон, звукот од кој се извлекува со удари со прсти или дрвени чекани. Дизајнот е раб на кој се протега мембраната. Звукот има неодреден тон. Последователно, врз основа на овој инструмент, ќе се појават тапан и тамбура.

Дајре: опис на инструментот, композиција, звук, историја, видови, употреба

Уред

Мембранофонот се состои од метален или дрвен раб на кој се растегнува мембраната. Во класичната верзија, ова е кожа на животни. Кај различни народи и други материјали можат да дејствуваат како мембрана. Во раб се вметнуваат метални плочи. Некои тамбураши се опремени со ѕвона; при удар на мембраната, тие создаваат дополнителен звук што го комбинира тапанот тембр со ѕвонење.

историја

Ударните музички инструменти слични на тапани во античко време биле меѓу различните народи во светот. Во Азија се појавил во II-III век, во исто време се користел и во Грција. Од азискиот регион започна движењето на тамбурата кон запад и исток. Инструментот беше широко користен во Ирска, во Италија и Шпанија стана популарен. Преведено на италијански, тамбурата се нарекува тамбурино. Оттука терминологијата беше искривена, но всушност тамбурата и тамбурата се сродни инструменти.

Мембранофоните одиграа посебна улога во шаманизмот. Нивниот звук можеше да ги доведе слушателите во хипнотичка состојба, да ги стави во транс. Секој шаман имаше свој инструмент, никој друг не можеше да го допре. Како мембрана се користела кожа на крава или овен. На раб беше навлечен со врвки, прицврстен со метален прстен.

Дајре: опис на инструментот, композиција, звук, историја, видови, употреба

Во Русија, тамбурата беше воен инструмент. Неговиот тембарски звук го подигна духот на војниците пред кампањите против непријателот. Битерите се користеле за производство на звук. Подоцна, мембранофонот стана атрибут на паганските ритуални празници. Така на Shrovetide буфони со помош на тамбура наречен народот.

Ударниот инструмент бил составен дел од музичката придружба на крстоносните војни во Јужна Европа. На Запад, од крајот на 22 век, се користи во симфониските оркестри. Големината на раб со плочи се разликувала кај различни народи. Најмалата тамбура „канџира“ ја користеле Индијанците, дијаметарот на музичкиот инструмент не надминувал 60 сантиметри. Најголемата – околу XNUMX сантиметри – е ирската верзија на „бојран“. Се игра со стапови.

Оригиналниот тип на тамбура го користеле Јакут и Алтајските шамани. Внатре имаше рачка. Таквиот инструмент стана познат како „Тунгур“. И на Блискиот Исток, кожата од есетра се користела за производство на мембранофон. „Гавал“ или „даф“ имаше посебен, мек звук.

сорти

Дајрето е музички инструмент кој не го изгубил своето значење ниту со текот на времето. Денес, се разликуваат два вида на овие мембранофони:

  • Оркестарски – користен како дел од симфониските оркестри, најде широка примена во професионалната музика. Металните плочи се фиксираат во посебни слотови во раб, мембраната е изработена од пластика или кожа. Деловите од оркестарската дајре во партитурите се фиксирани на еден линијар.
  • Етнички - најобемната разновидност по својот изглед. Најчесто се користи во ритуални перформанси. Дајрењата можат да изгледаат и да звучат поинаку, да имаат секакви големини. Освен кимвали, за различни звуци се користат и ѕвона, кои се влечат на жица под мембрана. Распространета во шаманската култура. Украсени со цртежи, резби на раб.
Дајре: опис на инструментот, композиција, звук, историја, видови, употреба
етничка тамбура

Користење

Популарната модерна музика го поттикнува користењето на тамбурата. Често може да се слушне во рок композициите „Deep Purple“, „Black Sabbath“. Звукот на инструментот е секогаш во фолк и етно-фјужн насоки. Дајрето често ги пополнува празнините во вокалните композиции. Еден од првите што го искористи овој начин за украсување песни беше Лијам Галагер, фронтменот на групата Oasis. Дајреите и мараките влегуваа во неговите композиции во интервали каде тој престануваше да пее, создавајќи оригинална ритмичка придружба.

Можеби изгледа дека тамбурата е едноставен ударен инструмент што секој може да го совлада. Всушност, за виртуоз кој свири на тамбура, треба добро уво, чувство за ритам. Вистинските виртуози на свирење на мембранофонот организираат реални шоуа од изведбата, исфрлајќи го, удирање по различни делови од телото, менување на брзината на тресење. Вештите музичари го тераат да произведува не само удрен глас или досаден звук. Дајрето може да завива, „пее“, маѓепсува, принудувајќи да ја слушате секоја промена на уникатниот звук.

Бубен - Тамбурин - Пандеретта и Коннакол

Оставете Одговор