Стратокастер или телекастер?
членовите

Стратокастер или телекастер?

Изработка на електрична гитара

Пред да одиме во конкретно разгледување, која гитара е подобра, или можеби само попрактична, вреди да се знае основната структура на електричната гитара. И така основните елементи на гитарата се телото и вратот. Тие се одговорни за пренос на вибрации, благодарение на што гитарата звучи како што треба. Жиците од едната страна се потпираат на мостот, а од другата седлото. По ударот на жиците, пикапот ги собира нивните вибрации, создава електрична струја и ги пренесува на засилувачот. За да ги прилагодиме параметрите на нашиот звук, можеме да ги користиме потенциометрите за јачина и тон или прекинувачот за подигање. Изградба на електрична гитара - YouTube

Budowa gitary elektrycznej

Основни разлики помеѓу стратокастер и телекастер

Што да изберете, која гитара е подобра? Тоа се прашања кои со години ги придружуваат не само почетните гитаристи. Иако и двете гитари се измислени од ист тип, има навистина многу разлики меѓу нив. На прв поглед, гитарите се разликуваат по формата, но ова е само визуелна разлика. Во овој поглед, Stratocaster има два исечоци на вратот на дното и на врвот, а телекастерот само на дното. Сепак, најважни во музиката се разликите во звукот на дадена гитара. Телекастерот едноставно звучи поинаку, многу посветло и назално. Има и само два пикапи, па теоретски и практично има помалку можности кога се во прашање звучните системи. Според некои, потребна е поголема храброст и умешност за да се направи телекастер, но тоа се секако многу субјективни чувства. Стратокастерот, поради тоа што е базиран на три пикапи, има повеќе комбинации на звук, а со тоа и опсегот на звучни карактеристики е поголем. Fender Squier Standard Stratocaster vs Telecaster – YouTube

Споредба на две гитари Fender Player Stratocaster Lead III и Fender Player Telecaster

Fender Lead III е реиздание на гитарата од серијата Lead создадена во 1979 година, а поточно моделот Stratocaster од 1982 година. Инструментот се карактеризира со помали димензии од класичната загуба и има дополнителен прекинувач за промена на фазите на пикапите. Телото е алдер, јаворов врат со C профил, заштрафен на телото. Таблата со прсти е прекрасна пау феро. Механиката на гитарата вклучува фиксен мост со тврд опаш и стари тјунери на Fender. За звукот се одговорни два пикапи Alnico Player со можност за исклучување на намотките. Fender LEAD е одличен додаток на широката понуда на Fender и многу интересен предлог за гитаристи кои бараат достоен инструмент за разумни пари. Fender Player Stratocaster Lead III MPRPL – YouTube

 

Fender Player Telecaster се однесува на еден од првите модели на Tele, Nocaster. Телото на гитарата е направено од евла, јаворов врат и даска за прсти. Стеблото е класичен дизајн на Fender, а на главата се монтирани клучеви за масло. За звукот се одговорни два пикапи Fender Custom Shop ′51 Nocaster, кои се дизајнирани совршено да го репродуцираат звукот на првите модели на Fender.Fender Player Telecaster Butterscotch Blonde – YouTube

 

Сумирајќи ја нашата споредба толку накратко, и двете гитари припаѓаат на таканаречената средна цена. Тие се навистина добро направени и многу удобни за играње. Без оглед на какви било лични преференци, на повеќето гитаристи ќе им се допаднат.

Како што можете да видите, невозможно е да се каже кој тип на гитара е подобар или дури кој е попрактичен, иако во однос на тонската разновидност, вагата е навалена кон стратокастерот поради поголемиот број на пикапи. Фендер можеше да се погрижи и за најмалите детали во своите гитари, а останатото зависи пред се од индивидуалните очекувања на самиот гитарист.  

Оставете Одговор