Спинет
членовите

Спинет

СПИНЕТ (италијанска спинета, француска епинета, шпанска еспинета, германски Spinett, од латински spina – трн, трн) е мал домашен жичен музички инструмент со клавијатура од XNUMX-XNUMX век. Како по правило, тој беше десктоп и немаше свои нозе. Еден вид чембало (чембало).

СпинетОднадвор, спинетот е малку како пијано. Тоа е тело кое стои на четири трибини. Има трапезоидна или овална форма од 3-6 јаглен (за разлика од правоаголниот девствен).

Главниот дел од телото е тастатурата. Одозгора има капак, подигнувајќи го кој можете да ги видите жиците, штипките и стеблото. Сите овие компоненти се во рерната. Висината на инструментот може да достигне осумдесет сантиметри, а ширината - не повеќе од еден и пол метар.

СпинетСекое копче одговара на 1 низа. За разлика од другите видови чембало, жиците на спинето се под агол од десно од тастатурата. Спинетот има 1 прирачник, опсегот е 2-4 октави.

Потеклото на името „спинет“ (од „трн“) ја одразуваше особеноста на техниката на производство на звук - се добива со влечење („штипкање“) на врвката со остриот крај на стеблото на птичјиот пердув. Спинетот беше наместен за една петтина или октава повисоко од големото крило.

Најраните спинети потекнуваат од Италија и датираат од почетокот на 5 век. Меѓу нив, има многу инструменти со 6 или 1493-страна форма (со тастатура на најдолгата страна). Најраниот преживеан примерок е направен од А. Паси во Модена (Италија), вториот спинет, исто така од италијанско дело (XNUMX), се чува во Келн.

2 инструменти (1565 и 1593) се наоѓаат во Државниот централен музеј за музичка култура именуван по М.И. Глинка во Москва.

Спинет
Државниот централен музеј за музичка култура именуван по МИ Глинка. Спинет. 1565 година

Спинет

Во Италија, исто така, беа измислени крилести спинети од типот што беше особено популарен во Англија, поместувајќи се до крајот на XNUMX век. правоаголен девствен како најчест инструмент за домашна музика. Телата на шпинетите биле изработени од абонос, инкрустирани со скапи материјали - слонова коска, бисер.

На капакот со шарки беа поставени значајни максими: „Gloria in excelsis“ (лат.) – „Слава на небото“ или „Haec fac ut felix vivis“ (лат.) – „Направи така да живееш среќно“. Богатата декорација ја направи истата декорација на куќата како и убавиот мебел. Се ставаше во футрола од орев, се прицврстуваше на капакот со тенки бакарни завртки и имаше држач од даб или махагони.

СпинетСпинетот беше наменет за соло и камерна домашна музика. Минијатурни шпинети, наместени за октава повисоко од музичката нотација (италијански спинети или оттавина), честопати биле изработувани во форма на кутии за ракотворби, книги и сл., украсени со позлата, резба и влошка.

Во рускиот судски живот во кон. Во 17 век имало такви спинети наречени „охтавки“. Во моментов, спинетот е повеќе музејско дело отколку музички инструмент, но тоа не е аксиома. Неодамна, може да се констатира зголемен интерес за инструментите на антиката. Затоа спинетот сега доживува преродба, што, несомнено, најповолно ќе се одрази на светската музичка култура.

 Спинет

Оставете Одговор