Соло гитара: карактеристики на инструментот, опсег на употреба, применети техники на свирење
Стринг

Соло гитара: карактеристики на инструментот, опсег на употреба, применети техники на свирење

Водечката гитара е гитарата што ја игра главната улога во композицијата. Во западната терминологија, покрај терминот „соло гитара“, се користи и „водечка гитара“. Во однос на конструкцијата, солото не се разликува од ритам гитарата. Разликата лежи во начинот на кој се користи алатката.

Соло гитара: карактеристики на инструментот, опсег на употреба, применети техники на свирење

Главниот гитарски дел е составен од гитаристи и свири со која било техника. Во процесот на композиција може да се користат скали, модови, арпеж и рифови. Во тешка музика, блуз, џез и мешани жанрови, водечките гитаристи користат алтернативни техники на берење, легато и тапирање.

Соло гитарата ја води главната мелодија на композицијата. Во моментите помеѓу рефрените, може да има соло свирење на главната мелодија, обично импровизирана.

Во бендовите со повеќе гитаристи, обично има поделба на одговорностите. Еден музичар изведува соло делови, вториот ритам. За време на концертот, музичарите можат да менуваат делови - ритам гитаристот почнува да свири соло и обратно. Во некои случаи, и двајцата музичари, свирејќи различни ноти, истовремено произведуваат специјални акорди со необични хармонии.

Може да се користи распарчување кога свирите соло гитара. Ова е стил на брзо бирање кој користи бомби со прислушување и нуркање.

Соло и Ритм гитары, чем они отличаются?

Оставете Одговор