Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10)
Пијано

Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10)

Па да продолжиме. Во последната лекција, разговаравме за мајор и минор-дур дур седми акорди. Најдобар начин да научите како да ги изградите сите други типови седми акорди е да ги замислите како модифициран клон на минор-мажур седмиот акорд или доминантниот седми акорд (како што исто така се нарекува).

Содржината на статијата

  • Мал помал седми акорд
  •  Зголемен седми акорд
  • Намалени седми акорди

Мал помал седми акорд

Да се ​​добие мол мол седми акорд од Do (Cm7), треба да го намалите Mi, или третото, за половина тон во мала голема седма акорд (доминантна седма акорд) од Do (C7) и да ја претворите во E-flat; веќе сте го направиле ова, преминувајќи од тријада во Ц-дур (C) во C-мол (Cm).

Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10)

Можеби сте очекувале да се изгради минорен седми акорд врз седмиот главен акорд во кој третата треба да се спушти. Да, во право си: музичката логика во овој случај е донекаде куца, но има пријатна страна на сето ова: ако го земеме доминантниот седми акорд како основа за различни седми акорди, тогаш правилата за конструирање помали или зголемени акорди целосно се совпаѓаат со правилата за соодветните тријади. (Единствен исклучок е намалениот седми акорд; сепак, неговата конструкција е многу логична и нема да имате никакви проблеми со неа.)

Свирете различни типови мали ситни седми акорди, навикнете се на неговиот необичен, шарен звук.

Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10)Звучи многу колоритно во делата каде што има само мала тријада. Обидете се да го замените со седми акорд и ќе видите како музичкото парче ќе свири на нов начин. Ајде да ја земеме барем мелодијата од „Чадорите на Шербур“ веќе позната за вас, ајде да се обидеме да додадеме малку боја на неа:

Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10)

 Зголемен седми акорд

Во модерните песни зголемени седми акорди се ретки. Се состои од зголемена тријада, на која се додава мала седмина од главниот тон. Односно, ако земеме мал главен седми акорд и го подигнеме петтиот тон во него за половина тон, тогаш ќе добиеме зголемен седми акорд.

Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10)

Во зависност од тоа колку сте го совладале принципот на градење на зголемен седми акорд, отсвирете уште толку од овие акорди колку што сметате дека е потребно. Еве некои од тие акорди:

Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10)

Намалени седми акорди

Сега преминуваме на последниот и можеби најневообичаениот од седмите акорди - намалена. Како основа за неговата конструкција, повторно, најдобро е да се користи мал главен седми акорд (доминантен седми акорд). Треба да го спуштите неговото трето, петто и седмо, вака:

Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10)

Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10)

Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10)

Патем, интересно е да се забележи дека трите намалени седми акорди погоре се сè што треба да знаете. Деветте преостанати намалени седми акорди се составени од истите ноти како и овие три. На пример, Gdim7 се состои од нотите G, B flat, D flat и E, односно истите ноти како Edim7, но во оптек; Ебдим7 се состои од истите ноти како Cdim7 (E-flat, G-flat, A и C), повторно во оптек.

Секој од трите намалени седми акорди погоре може да се свири на четири начини, претворајќи ја секоја негова нота во корен за возврат; вкупно се добиваат дванаесет различни седми акорди, односно сите можни. Ова е единствениот акорд каде секоја нота може да се претвори во корен, и на тој начин што сите други ноти остануваат исти, а целиот акорд останува ист намален седми акорд!

Следната илустрација ќе ви помогне подобро да го разберете значењето на кажаното. Пуштете ги сите акорди дадени овде: Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10) Се чини дека с Everything е Мали мали, зголемени и намалени седми акорди (Лекција 10)

Свирење на тематската песна „Игра на тронови“ на моето ново [користено] пијано

Оставете Одговор