„Сицилијана“ Ф. Карули, ноти за почетници
Гитара

„Сицилијана“ Ф. Карули, ноти за почетници

„Упатство“ Лекција по гитара бр. 17

Како да се игра претставата од Ф. Карули „Сицилијана“

Сицилијана Фердинанд Карули е едноставно, убаво и ефективно парче за гитара. Откако ќе го научите и ќе го доведете на добро изведбено ниво, ќе имате со што да ги изненадите вашите пријатели. Почнувајќи од оваа лекција, малку ќе го прошириме проучувањето на опсегот на гитарата. Ако пред оваа лекција беа доволни првите три решетки на таблата, а веќе беше можно да се изведат едноставни парчиња, сега нивниот број е зголемен на пет. И за прв пат ќе го свирите парчето во шест отчукувања. Можете да изброите до шест во оваа големина, но тие обично бројат вака (еден-два-три-еден-два-три). Сицилијана започнува со аут-такт и затоа мора да се стави благ акцент на првиот такт од следната мерка, како на овие три ноти во аут-тактот за да се зголеми постепената звучност на акордот. Обрнете внимание на четвртата мерка на Сицилијана, каде што круговите (со сина паста) ги означуваат жиците (2-ри) и (3-ти). Многу често, моите ученици, кога ќе се соочат со познати ноти што претходно ги свиреле на отворени жици, не можат веднаш да сфатат како да ги свират на затворени жици.

Сега за седмата и осмата лента од ова парче: белешки, под кои има вилушка што укажува на зголемен звучност, а потоа има знак (Р) – тивко. Обидете се да ги играте нијансите што ги напишал авторот. Прстувањето на овие ноти (7-ми – 8-ми фрет) укажува дека сите тие треба да се свират на втората жица (фа-6-ти фрет, сол-8), но полесно е да се свири повторно-4-ти прст на вториот, а потоа на првиот стринг отворете ми, фа- 1-ви прст 1-ви фрет од 1-виот стринг, Г-4-ти прст 3-ти фрет од првата низа. Со овој прст, раката останува стабилна и подготвена да го свири акордот Am што следи по овој краток пасус од четири ноти.

Понатаму за осмата и деветтата мерка од крајот: овие две мерки ќе треба да се предаваат одделно. Прстувањето треба да биде вака – средината на 9-тата лента од крајот: да се остри со вториот прст заедно со отворената жичка G, потоа F со третата и повторно со четвртата, па mi (4-та низа) со вториот прст заедно со првата отворена низа. Осмата лента од крајот: повторно 4-та отворена низа заедно со фа 1-ви прст 1-ва низа, потоа доаѓа отворената 1-ва низа mi и потоа фа-4-та низа третиот прст, и повторно на втората низа 3-от прст. Ставете го овој прст во белешките за да не морате да се враќате на ова место. Свртувајќи се кон вториот волт, обрнете внимание на изложените акценти >. Играјте бавно на почетокот користејќи метроном за да ја почувствувате ритмичката основа на Сицилијана. Не заборавајте за нијансите - градацијата на волуменот е од големо значење овде.

Сицилијана Ф. Карули, ноти за почетници

Видео „Сицилијана“ Ф. Карули

Сицилијана - Фердинандо Карули

ПРЕТХОДЕН ЧАС #16 СЛЕДЕН ЛЕК #18

Оставете Одговор