Шви: опис на инструментот, композиција, звук, употреба
месинг

Шви: опис на инструментот, композиција, звук, употреба

Музиката во секое време се смета за еден од интегралните симболи на секоја нација. Културата на многу начини започнува со народни музички инструменти. Сите тие имаат уникатна мелодија заедно со неверојатна форма.

Името на ерменскиот народен инструмент шви доаѓа од зборот „да свирка“, со други зборови тоа е свирче.

Опис

Во својата форма, шви (со други зборови - пепук, тутак) наликува на тенка флејта. Има 7 горни дупки за играње и една долна на површината. Главно е направен од дрво од кајсија. Дрвото беше доведено до таква финост што звукот за време на претставата беше многу звучен и остар, па овчарите активно го користеа инструментот уште од самиот почеток.

Шви: опис на инструментот, композиција, звук, употреба

Папокот може да се направи од:

  • кора од врба;
  • трска;
  • орев.

музичка карактеристика

Етничкиот инструмент достигнува должина од околу 30 см, што му овозможува да има мелодичен, остар звук во опсег од една и пол октава.

За да преминете во 2-та октава, доволно е посилен проток на воздух. Шви може да пее толку високи ноти што му се спротивставува на песната на птиците. Долната октава звучи како стандардна дрвена флејта, додека горната звучи како пиколо.

Арсен Наджарјан Чардаш ( ШВИ )

Оставете Одговор