Покажете како да ги менувате жиците на гитарата
членовите

Покажете како да ги менувате жиците на гитарата

Жиците на акустична гитара треба да ги менувате кога металните се кородирани, а најлонските се стратифицирани. Регуларноста на нивната замена зависи од фреквенцијата на свирење на инструментот: професионалните музичари го прават тоа секој месец.

Ако ја користите гитарата кратко време, еден сет ќе трае неколку години.

Дознајте повеќе за менување жици

Што ќе се бара

За да ги промените жиците на акустична гитара, користете ги следниве алатки:

 1. Плочка за жици – изработена од пластика, помага за брзо менување на жиците.
 2. Пресврт за штипки.
 3. Nippers – со нивна помош ослободете се од краевите на жиците.

Покажете како да ги менувате жиците на гитарата

чекор по чекор план

Отстранување на жиците

За да го отстраните стариот сет, потребно е:

 1. Олабавете го штипки на вратот со грамофон или рачно за да можат удобно да се ротираат. Треба да извртувате додека жиците не почнат да висат.
 2. Одвртете ја низата од колче.
 3. Низите се отстрануваат од приклучоците на долниот праг. Се препорачува тоа да се направи со специјален алат, но не со секачи или клешти, за да не се оштети навртката.

Покажете како да ги менувате жиците на гитарата

Се инсталира ново

Пред да ги монтирате купените жици, потребно е да ги избришете вратот , штипки и навртка од прашина и нечистотија. Ова може да се направи и во други времиња, но моментот на менување на жиците е исто така погоден. За да инсталирате нови низи, ви требаат:

 1. Поминете ја врвката низ отворот на седлото од страната на макарата и цврсто затегнете со затка.
 2. Поминете ја врвката низ дупката на штипката и оставете 7 см од слободниот крај.
 3. Направете едно вртење на главната врвка околу штипката, повлекувајќи го преостанатиот крај - штипката треба да биде на врвот.
 4. Направете уште 1-2 вртења од дното на колчето, под крајот на врвката.

Покажете како да ги менувате жиците на гитарата

Како да менувате жици на класична гитара

Менувањето на жици на класична гитара ја следи истата постапка како и менувањето жици на акустична гитара. Но, постојат разлики во самите производи за алатката:

 1. Забрането е поставување на метални жици на класичен инструмент. Со текот на времето, тие го извлекуваат орев од напнатоста и сопствената тежина. Акустична гитара, за разлика од класичната гитара, има зајакната структура, така што може да издржи жици.
 2. За класичен инструмент се купуваат најлонски жици. Тие се полесни, не ги истегнувајте вратот , не кинете оревот .

Список за проверка за замена на жици - Корисен лист за измамници

За правилно жици на жиците на класична гитара, треба да следите едноставни правила:

 1. Не можете да ги гризете истегнатите жици, инаку тие ќе отскокнат и ќе удрат болно. Покрај тоа, на вратот е оштетен на овој начин.
 2. За да не го оштетите колче, треба да ја повлечете првата низа за 1 вртења, 4-та за 6.
 3. Ако конецот почне да се протега, колче мора да се врти побавно, инаку иглата ќе излета надвор.
 4. Инсталираните жици не можат веднаш да се подесат на саканиот звук за да се спречи кинење. Ако калибарот е помал од 10, тие се подесуваат еден или два тон пониско и чекаат 20 минути. Низата зазема нормална положба, се протега до бараните параметри.
 5. Во првите денови по инсталацијата, жиците ќе се протегаат, така што инструментот мора да се штима.
 6. Кога менувате жици за прв пат, не ги сечете краевите со жичани секачи до границата. Поради неискуство, музичарот може лошо да влече, па затоа се препорачува да ги оставите бакшишите неколку дена. Откако ќе се уверите дека жиците се добро испружени, испружени и почнаа да свират нормално, можете да ги исечете краевите.

Можни проблеми и нијанси

Менувањето на жици на гитара е поврзано со следниве проблеми:

 1. Инструментот не звучи како што треба. Ако се појави нијанса дури и откако инструментот е правилно наместен, тоа е поврзано со жици со низок квалитет. Откако ќе ги инсталирате новите производи, почекајте 20 минути додека не дојдат на своето место, природно истегнувајќи се.
 2. Жиците за акустична гитара не можат да се користат за класична гитара, инаку орев ќе избие.

Одговори на прашања

1. Како правилно да ги менувате жиците на гитарата?Треба да го одредите типот на инструментот и да ги купите соодветните жици од продавницата. За класичните гитари, тоа се најлонски производи, за акустични, метални.
2. Може ли да ставам жици на гитарата?Невозможно е да не се оштети инструментот.
3. Што треба да направам ако жиците звучат погрешно по менувањето на жиците?Треба да им дадете време да преземат природна влечна сила.
4. Може ли да свирам гитара веднаш по менувањето на жиците?Забрането е. Неопходно е да се почека 15-20 минути.
5. Зошто новите жици треба да се прилагодат по замената?Новите жици го добиваат својот облик на инструментот и затоа инструментот треба да се штима во рок од неколку дена по замената.

Резиме

Пред да ги смените жиците на гитара, треба да ги пронајдете вистинските производи за одреден тип на инструмент. Се препорачува да се купат истите жици што беа на гитарата.

Замената мора да се направи внимателно.

Во рок од неколку дена, инструментот ќе бара прилагодување.

Оставете Одговор