Шертер: што е тоа, историја на инструментот, композиција, звук
Стринг

Шертер: што е тоа, историја на инструментот, композиција, звук

Националните казахстански музички инструменти беа создадени не само за изведување музички дела, туку и за придружување на магични ритуали, шаманистички обреди на „единство“ со природата, пренесувајќи знаење за светот и историјата на луѓето.

Опис

Шертер - древен турски и антички казахстански гудачки инструмент, се смета за предок на домра. Се свиреше со удар во жици, и штипкање, па дури и со лак. Шертер беше сличен на Домра, но се разликуваше по изглед и големина: беше многу помал, вратот беше пократок и без лак, но звукот беше посилен и посветол.

Шертер: што е тоа, историја на инструментот, композиција, звук

Уред

За изработка на шертерот се користело долго цврсто парче дрво кое добило заоблен облик. Телото на инструментот беше покриено со кожа, имаше само две жици, висината на нивниот звук беше идентичен, а беа направени од коњско влакно. Едната од жиците беше прикачена на единственото колче на таблата со прсти, а втората - на главата на инструментот.

историја

Шертер бил широко распространет во средниот век. Се користел за придружба на легенди и приказни и бил популарен кај овчарите. Во денешно време, предокот на домра се здоби со ажурирана форма, а на таблата со прсти се појавија фроти. Зазема почесно место во казахстанските музички фолклорни групи; оригинални композиции се специјално напишани за него.

Музиката, песните и античките легенди се важен дел од животот на Казахстан. Шертер, кобиз, домра и други инструменти од овој тип помагаат подобро да се разберат карактеристиките на луѓето и нивната историја.

Шертер - ЗВУКИТЕ НА НОМАДИТЕ

Оставете Одговор