Шалми: опис на инструментот, структура, звук, историја
месинг

Шалми: опис на инструментот, структура, звук, историја

Разновидноста на музички инструменти е неверојатна: некои од нив веќе долго време се експонати на музеи, паднаа во неупотреба, други доживуваат преродба, звучат насекаде и активно ги користат професионални музичари. Врвот на Шалми, дрвен дувачки музички инструмент, падна во средниот век, ренесансата. Сепак, одреден интерес за љубопитноста повторно се појави кон крајот на XNUMX век: денес има познавачи на антиката кои се подготвени да свират на шал и да го прилагодат звукот за изведба на современи музички дела.

Опис на алатката

Шал е долга цевка направена од едно парче дрво. Големините на телото се различни: имаше случаи до три метри во должина, други - само 50 см. Должината на шалот го одредуваше звукот: колку е поголема големината на телото, толку беше пониско, посочно.

Шалми: опис на инструментот, структура, звук, историја

Шалот е вториот најгласен акустичен инструмент, зад трубата.

Структурата на шалот

Структурата од внатре, однадвор е прилично едноставна, вклучувајќи ги следните главни елементи:

  1. Шасија. Склоплив или цврст, внатре има мал конусен канал, надвор - 7-9 дупки. Куќиштето се проширува надолу - широкиот дел понекогаш служи како локација на дополнителни дупки кои служат за дифузија на звукот.
  2. Ракавот. Цевка направена од метал, со едниот крај вметнат во телото. На другиот крај се става бастун. Малиот алат има кратка, права цевка. Големите шалови имаат долг, малку заоблен ракав.
  3. Комплети за уста. Цилиндар направен од дрво, кој се шири на врвот, има мал канал внатре. Се става на ракав со бастун.
  4. Патка. Главниот елемент на шалот, одговорен за производство на звук. Основата е 2 тенки плочи. Плочите се допираат, формирајќи мала дупка. Звукот зависи од големината на дупката. Стапката брзо се истроши, станува неупотреблива, бара редовна замена.

Шалми: опис на инструментот, структура, звук, историја

историја

Шалот е ориентален изум. Веројатно, во Европа го донеле војниците на крстоносците. Откако претрпе одредени подобрувања, брзо се рашири меѓу различни класи.

Епохите на средниот век, ренесансата беа период на популарност на шалот: прослави, празници, церемонии, танцови вечери не можеа без него. Имаше цели оркестри составени исклучиво од шалови со различни големини.

XNUMX век е периодот кога шалот беше заменет со нов инструмент, сличен по изглед, звук, дизајн: габае. Причината за заборавот лежеше и во зголемената популарност на жичените инструменти: тие беа изгубени во друштво на шал, давејќи ја секоја музика со силен звук, звучејќи премногу примитивно.

Шалми: опис на инструментот, структура, звук, историја

звучи

Шал дава светол звук: пирсинг, гласен. Инструментот има 2 полни октави.

Дизајнот не бара фино подесување. Звукот е под влијание на надворешни фактори (влажност, температура), физичкото влијание на изведувачот (сила на дишење, стискање на трската со усните).

Техниката на изведба, и покрај примитивниот дизајн, бара значителен напор: музичарот мора постојано да го вдишува воздухот, што предизвикува напнатост во мускулите на лицето и брз замор. Без специјална обука, нема да успее да играте нешто навистина достојно на шал.

Денес, шалот останува егзотичен, иако некои музичари ги користат звуците на инструментот кога снимаат модерни композиции. Обично внимание му посветуваат музички групи кои свират во фолк-рок стил.

Лојалните познавачи на љубопитноста се љубители на историјата кои се обидуваат да ја рекреираат атмосферата од средниот век, ренесансата.

Capella@HOME I (SCHALMEI/ SHAWM) - Аноним: Ла Гамба

Оставете Одговор