Полу-шупливи електрични гитари
членовите

Полу-шупливи електрични гитари

Електричните гитари од типот на полу-шупливо тело, кои често се нарекуваат и полуакустични или архтоп, се издвојуваат од другите модели на електрични гитари поради резонантната кутија поставена во нив. Овој елемент не може да се најде во Стратокастери, Телекастери или други верзии на електрични гитари. Се разбира, гитара од овој тип сепак несомнено е повеќе електрична гитара отколку електро-акустична, но оваа звучна плоча има многу важна функција во однос на обликувањето на звукот. Благодарение на постоењето на акустичен простор во внатрешноста на телото на инструментот, имаме можност да добиеме пополн и во исто време потопол звук со таков дополнителен вкус што не може да се најде во обичните електричари.

И поради оваа причина, полу-шупливите електрични гитари толку често се користат во блуз и џез музика, меѓу другото. Ова се и инструменти посветени на поискусните музичари кои бараат уникатен звук. Во оваа статија ќе се обидеме да ги претставиме профилите на три уникатни гитари од овој тип кои стекнаа големо признание и популарност меѓу гитаристите ширум светот. 

LTD XTone PS 1

LTD XTone PS 1 е вистинско ремек дело кое ќе го задоволи увото и на играчот и на слушателот. Телото на инструментот е изработено од махагони, јаворов врат и штица од розово дрво. За звукот се одговорни два пикапи ESP LH-150, четири потенциометри и прекинувач со три позиции. Овој модел има интересна шема на бои, па тука гитаристот има многу да избере. Што се однесува до звукот, тој е многу разновиден инструмент и одлично ќе функционира во џез, блуз, рок, па дури и во нешто потешко. LTD XTone PS 1 - YouTube

 

Ibanez ASV100FMD

Ibanez ASV100FMD е прекрасен, совршено изработен инструмент од серијата Artstar. Гитарата јасно се однесува на класичните конструкции со шупливо тело со конвексна горна плоча, чиј најпопуларен претставник е иконскиот Gibson ES-335. Телото на ASV100FMD е изработено од јавор, вратот е залепен на телото од јавор и махагони, а штицата е исечена од абонос. Целата работа е фабрички застарена, вклучително и метални фитинзи: клучеви, мостови и капаци на трансдуктор. На бродот ќе најдете два пикапи од типот Humbucker, 4 потенциометри за јачина и тембр и два прекинувачи со три позиции. Едниот е одговорен за избор на пикап, другиот ви овозможува да го исклучите или промените поврзувањето на намотките за пикап на вратот. Artstar е разгалено до најмалите детали, дури и заоблените краеви на праговите се згрижени. Уникатен инструмент за вистински познавач на звуците од минатото. Производителот успеа да создаде гитара која не само што изгледа како винтиџ модел, туку и звучи и во голема мера реагира на играта, исто како овој тип на инструменти од претходните години. Ibanez ASV100FMD - YouTube

 

Gretsch G5622T CB

Грец не е само бренд, туку и еден вид модел кој ја обликуваше историјата на музиката и го создаде индивидуалниот звук на гитаристите ширум светот. Компанијата стана позната главно по своите фантастични шупливи гитари и полу-шупливи гитари, кои првично беа љубители на џез и блузмен музичари. G5622T е класичен дизајн, но овој пат со тесно куќиште „Double Cutaway Thinline“ направено од јавор и длабочина од 44 mm. Исто така, на јаворовиот врат има штица од розово дрво со 22 средни џамбо решетки. Два пикапи Super HiLoTron обезбедуваат класичен, дебел звук, а вградениот мост B70 лиценциран Bigsby го комплетира целиот со одличен изглед и одличен вибрато ефект. G5622 е многу елегантна, добро изработена гитара која може да ве изненади со своите ажурирани функции, додека останува верен на препознатливиот звук кој е суштински елемент на рокенролот. Gretsch G5622T CB електроматски орев – YouTube

 

Сумација

Претставени се три полушупливи електрични гитари со шест жици од различни производители. Секој од нив звучи навистина добро и вреди да се обрне внимание. Овој тип на гитара звучи навистина посебно и има нешто што на другите електрични модели за жал им недостига. А корисници и жестоки поддржувачи на овој тип на гитари беа меѓу другите Џо Пас, Пет Метини, ББ Кинг, Дејв Грол. 

Оставете Одговор