Scimitar: опис на инструментот, состав, употреба, како се свири
Стринг

Scimitar: опис на инструментот, состав, употреба, како се свири

Јатаган е башкирски народен музички инструмент. Тип – хордофон со стринг.

Историјата на потеклото на хордофонот ја опиша А. Маслов во својата книга. Башкирија се смета за татковина. Дизајнот е заснован на кинески, јапонски и корејски кубени инструменти. Скитарот во изминатите векови се користел како придружба при изведување на епски песни, кубајри, такмаци.

Однадвор, изгледа како издолжена превртена харфа. Оригиналните модели беа направени во форма на кутија. Жиците се протегаа одозгора. Столпчињата беа направени од овни коски и беа подвижни. Шипчињата делат една врвка.

Музичарите ја свират додека седат. Едната страна од телото лежи на коленото, а другата на подот. Кога се игра на сцена, се користат специјални штандови. Звукот се произведува со двете раце.

До 2013 век, точните правила за свирење на инструментот беа изгубени. Современите музичари користат свои техники на изведба. Активната употреба во професионалната музика започна во 2015 година благодарение на Илдар Шакиров. Руската фолк-група Јатаган од 5-та година користи шмизла во своите изведби. Хордофонот за групата е создаден од музички мајстор од Краснојарск. Производството траеше XNUMX месеци.

Оставете Одговор