Sazsyrnay: опис на инструментот, композиција, звук, употреба
месинг

Sazsyrnay: опис на инструментот, композиција, звук, употреба

Sazsyrnay е древен народен дувачки музички инструмент на Казахстан.

Според принципот на работа, тоа е слично на флејта, но повеќе личи на јајце од гуска. Често се правеше во форма на седечка птица, украсена со слики на божество, тематски орнаменти и покриена со глазура.

Sazsyrnay: опис на инструментот, композиција, звук, употреба

Овој едноставен уред е способен да направи звук кој потсетува на завивањето на ветрот, тропотот на копитата, прскањето на водата или веселото чврчорење на птиците.

За производство на саз сирење, глината традиционално се користи со додавање на животински влакна за поголема сила. Неговото име се состои од два збора „saz syrnay“, што се преведува како „глина“ и „музички инструмент“. Внатре е шуплив со главна дупка низ која дува музичарот. На страните има 6 дупки со различни дијаметри, кои се штипнати со прсти за да се промени тонот.

Младите изведувачи се стремат да ја оживеат музичката култура на нивните предци и да научат како да свират на сазирнаи. Поради зголемувањето на популарноста, казахстанскиот инструмент се повеќе може да се слуша на специјализирани изведби или како дел од фолклорните ансамбли. Во искусни раце, неговиот звук е во состојба да им ја пренесе на слушателите атмосферата од античките времиња и да го оживее духот на степата во имагинацијата.

Сазсырнай-Желсіз түнде жарық ай-Нурасем Жаксыбай

Оставете Одговор