Саранги: состав на алат, историја, употреба
Стринг

Саранги: состав на алат, историја, употреба

содржина

Индиска виолина - ова се нарекува и овој музички инструмент со жичани лакови. Се користи за придружба и соло. Звучи хипнотизирачко, хипнотички, трогателно. Името саранга е преведено од персиски како „сто цвеќиња“, што зборува за убавината на звукот.

Уред

Структурата, долга 70 сантиметри, се состои од три дела:

  • Тело – изработено од дрво, рамно со засеци на страните. Горната палуба е покриена со вистинска кожа. На крајот е држач за конци.
  • Даската на прстите (вратот) е кратка, дрвена, потесна по ширина од палубата. Се круниса со глава со штипки за штимање за главните жици, има и помали од едната страна на вратот, кои се одговорни за напнатоста на резонантните.
  • Жици – 3-4 главни и до 37 симпатични. Стандарден концертен примерок нема повеќе од 15 од нив.

Саранги: состав на алат, историја, употреба

За играње се користи лак. Саранги е подесен според дијатонската серија, опсегот е 2 октави.

историја

Инструментот го стекна својот модерен изглед во XNUMX век. Неговите прототипови се бројни претставници на огромната фамилија на жичени инструменти: чикара, саринда, раванахаста, кеманча. Од своето основање, тој се користи како придружен уред за индиски народни танци и театарски претстави.

саранги рагешри

Оставете Одговор