Рубел: опис на инструментот, производство, меморирање, употреба, како да се свири
Тапани

Рубел: опис на инструментот, производство, меморирање, употреба, како да се свири

Меѓу руските народни музички инструменти, овој претставник на перкусии се смета за вистинско уметничко дело. Нема јасно дефинирана скала, но има широки изразни можности.

Што е рубел

Инструментот е дел од групата ударни инструменти, се користи во фолклорните ансамбли, е еден од сортите на штракаат. Изгледа како дрвена табла со рачка, чија работна површина се состои од заоблени рабови. Задната страна дава можности за креативност. Декориран е со резби, цртежи, сложени шари и орнаменти.

Рубелот доаѓа со дрвен чекан, на крајот од кој има топка. Понекогаш се полни со лабав материјал. При репродукција се слуша звук на штракање.

Рубел: опис на инструментот, производство, меморирање, употреба, како да се свири

Изработка на алат

Историјата на стариот претставник на шок групата оди длабоко во вековите кога немало струја, а луѓето не знаеле ништо за механиката, вибрациите, скалата, музичката нотација. Музичките инструменти беа направени од импровизирани материјали. Даска од даб, бука, планински јасен, јасен служеше како празно за рубљата. На неговата површина беа исечени страни, им беше дадена заоблена форма. Краевите беа обработени, поднесени, отсечена рачка и отсечен отвор за резонатор на едната страна од куќиштето. Беше направен чекан од дрво, кој се изведуваше по лузните-валјаци со различни брзини. Имаше силен, бум звук.

Како да се игра рубел

Инструментот ви е поставен на колена, со едната рака ја држат рачката, а со другата се движат со чеканче со топче на крајот. И покрај примитивноста, не е исклучена можноста за промена на тонот. За да го направите ова, само треба да го затворите отворот за резонатор, висината ќе се промени.

Во старите времиња, рубелот се користел во ритуали, се играл на празници. Интересно, неработната површина се користела наместо пегла за пеглање алишта. Денес, традициите на играње на дрвен штракаат овозможуваат да се создаде израз, да се донесе осветленост на народните дела.

Народные музыкальные инструменти - "Рубель"

Оставете Одговор