Рацет: опис на инструментот, композиција, звук, историја на настанување
Тапани

Рацет: опис на инструментот, композиција, звук, историја на настанување

Едноставна алатка за крцкање, повеќе како детска играчка, всушност е доста тешка за употреба. Совладувањето на техниката на свирење од прв пат дефинитивно нема да работи - првично ќе треба да развиете подвижност на прстите и чувство за ритам.

Што е крцкав

Прекинката е мајчин руски, ударен тип, дрвен музички инструмент. Познат од памтивек: најстариот примерок пронајден од археолозите датира од XNUMX век. Во старите времиња се користел за различни намени, од забавни деца до вршење на функцијата на еден вид сигнализација со помош на звук. Беше популарен поради неговиот едноставен дизајн, едноставна техника на играње.

Рацет: опис на инструментот, композиција, звук, историја на настанување
Вентилатор

Последователно, трешчетката (или на народен начин, крцкав) стана дел од ансамблите, оркестрите специјализирани за изведба на руска народна музика. Спаѓа во групата на звучни инструменти.

Звукот на крцкањето е силен, остар, крцкави. Класичниот штракач изгледа исклучително едноставно: дваесетина дрвени чинии се нанижани од едната страна на силен кабел.

Уред за алат

Постојат 2 опции за дизајн: класичен (вентилатор), кружен.

  1. Вентилатор. Се состои од внимателно исушени дрвени чинии (професионалните инструменти се направени од даб), поврзани со силен кабел. Бројот на чинии е 14-20 парчиња. Помеѓу нив во горниот дел има мали ленти широки 2 см, благодарение на кои главните плочи се чуваат на одредено растојание една од друга.
  2. Кружни. Однадвор, тоа е сосема различно од класичната верзија. Основата е барабан за менувач прикачен на рачката. Над барабанот и долу има две рамни плочи, поврзани на крајот со шипка. Во средината, помеѓу шипката и забите на барабанот, поставена е тенка дрвена плоча. Тапанот се ротира, плочата скока од заб на заб, извлекувајќи карактеристичен звук од инструментот.

Историја на појава

Музичките инструменти како штракаат се во арсеналот на многу народи. Изработката е лесно, дури и без посебно знаење.

Историјата на појавата на руски штракаат е вкоренета во длабокото минато. Не се знае со сигурност кој, кога е создаден. Таа беше многу популарна заедно со харфа, лажици, се користеше за различни намени.

Рацет: опис на инструментот, композиција, звук, историја на настанување
Кружни

На почетокот, привилегијата да се користи крцкалката им припаѓаше на жените. Свиреа, играа во исто време, пееја песни – свадба, Играј, оро, во зависност од прославата.

Свадбените церемонии секако беа придружени со штракачи: инструментот се сметаше за свет, неговиот звук ги избрка злите духови од младенците. За да привлечат внимание, дрвените чинии на крцкањето беа обоени со шарени дезени, украсени со свилени ленти и цвеќиња. Обидувајќи се да им даде нова боја на звуците, беа врзани ѕвона.

Селаните од колено на колено ја пренесувале техниката на правење штракаат. Кога почнаа да се создаваат фолклорни ансамбли, оркестри, инструментот беше вклучен во нивниот состав.

Техника за играње

Свирењето на крцкав не е толку лесно како што изгледа. Невештите движења ќе произведат непријатни звуци, кои потсетуваат на хаотичен, некохерентен шум. Постои посебна техника за играње која вклучува неколку трикови:

  1. Стакато. Играчот го држи предметот на ниво на градите, ставајќи ги палците на двете раце на врвот, внатре во петелките на чиниите. Со слободни прсти со сила ги удираа екстремните плочи.
  2. Дропка. Држејќи ја структурата за плочата од двете страни, тие го извлекуваат звукот со нагло подигање на плочата надесно, додека спуштајќи ја левата, а потоа обратно.

Рацет: опис на инструментот, композиција, звук, историја на настанување

Музичарот држи кружна стаза на ниво на градите или над главата. Звукот се произведува со ротациони движења. Плеерот мора да има совршен слух за да го ротира инструментот според ритамот на музичкото парче.

Музичарот со крцкав надворешно наликува на свирач на хармоника: прво го отвора вентилаторот на плочата до крај, а потоа го враќа во првобитната положба. Јачината, интензитетот на звукот зависи од јачината, зачестеноста на експозицијата, опсегот на вентилаторот.

Употреба на крцкалка

Сфера на употреба – музички групи кои изведуваат народна музика (оркестри, ансамбли). Инструментот не изведува соло делови. Неговата функција е да го нагласи ритамот на делото, да му даде на звукот на главните инструменти „народна“ боја.

Звукот на крцкалката е совршено комбиниран со хармоника. Речиси секогаш се користи од групи кои изведуваат диви.

Штракањето во оркестарот изгледа незабележливо, но без него руските народни мотиви ја губат својата боја и оригиналност. Вештиот музичар, со помош на едноставна композиција, ќе го оживее познатиот мотив, ќе и даде посебен звук на песната и ќе внесе свежи ноти на неа.

Народные музыкальные инструменти - Трещотка

Оставете Одговор