Цевка: опис на инструментот, композиција, звук, историја, употреба
месинг

Цевка: опис на инструментот, композиција, звук, историја, употреба

Рускиот народен инструмент, спомнат во многу литературни дела и филмови, постои уште од античко време. Словените го сметале милозвучниот звук на флејтата за магичен, а таа самата била поврзана со божицата Лада, која ги заштитува љубовниците. Легендите велат дека богот на љубовта и страста Лел ги воодушевил ушите на младите девојки свирејќи на лулето од бреза.

Што е флејта

Од сесловенското „да свират“ – „да свиркаат“. Свирел е група свиркачки инструменти составена од едно или две стебла. Инструментот припаѓа на надолжните флејти кои се држат по телото за време на Играта; вообичаено е на териториите населени со источни и јужни Словени.

Цевка: опис на инструментот, композиција, звук, историја, употреба

Постои двоен тип на цевка - двојна. Денес ретко се користи. Двојно е пар поврзани стебла, еднакви или нерамни по должина. Предноста на двојната флејта е способноста да се примени ефектот на два гласа при свирење музика. Има случаи во кои едно од стеблата е дизајнирано да создава звук во позадина.

Како звучи цевката

Надолжната флејта е идеален музички инструмент за создавање народна музика. Продуцираниот звук е нежен, трогателен, пирсинг, полн со призвук. Долните тонови се малку рапави, ретко се користат. Во музичката креативност, предност се дава на сочни, светли, возбудливи тонови на горниот регистер.

Технички е лесно да се игра. Дупките во бурето наизменично се затвораат и се отвораат со прсти, дувајќи го издишаниот воздух во дупката за свирче - клунот.

Музичките режими се претежно дијатонски, но кога штекерите не се цврсто затворени, се појавуваат хроматски. Опсегот на флејта е 2 октави: од нотата „ми“ од првата октава до „ми“ од третата.

Цевка: опис на инструментот, композиција, звук, историја, употреба

Уред за цевки

Надолжната флејта може да изгледа како дрвена или метална цевка. Дијаметар - 1,5 см, должина - околу 35 см. Клунот во кој се дува воздухот се наоѓа на крајот од производот. Во централниот дел се пробиваат дупки (од 4 до 8, но во класичната верзија 6) за дување воздух, насочени нагоре.

Во руската традиција, исечете цевка од јавор, пепел, леска, ајдучка трева, трска. Во други земји, надолжната флејта е направена од бамбус, коска, керамика, сребро, дури и кристал.

Внатрешноста на цевката е издлабена со тенка стругалка или жешка метална прачка. Едниот крај се сече косо – се добива клун.

Двојникот изгледа како две цевки. Секоја буре има посебен детал за свирче и 3 дупки за дување. Поголемото буре достигнува 30-47 см во должина, помалото - 22-35 см. Според правилата, изведувачот треба да ја држи големата цевка со десната, помалата со левата рака.

Цевка: опис на инструментот, композиција, звук, историја, употреба

Историја на алатката

Невозможно е да се каже кога се појавил прототипот на флејтата. Историјата на музички инструмент започна кога еден древен човек зеде шупливо дрвен стап, направи дупки во него и ја репродуцираше првата мелодија.

Дувачкиот инструмент наводно дошол во земјите на античките Словени од Грција. Во хрониките се споменуваат три од неговите сорти:

  • цевница – флејта со повеќе цевки;
  • млазница - опција со една цевка;
  • флејта – варијанта со две стебла.

Терминот „цевка“ е најстариот од наведените, се користел кога Словените сè уште не биле поделени на источни, западни и јужни племиња. Но, невозможно е да се каже дали некој специфичен вид музички инструмент или сите дувачки извори на музика се нарекувале така, бидејќи старите Словени ги нарекувале музичарите што свират на било кој дувачки инструмент Свирт.

Денес не се користат музичките термини „snot“ и „string“, сите сорти (а не само примероците со двоцевка) обично се нарекуваат флејта.

Првиот пишан извор кој споменува музички инструмент датира од 12 век – Приказната за минатите години, составена од Нестор Летописецот.

Во 1950-тите, археолозите пронајдоа две цевки во близина на Псков и Новгород:

  • 11 век, долга 22,5 см, со 4 дупки;
  • 15 век, долга 19 см, со 3 отвори.

На лулето играле главно буфони и овчари. За многу децении, музичкиот инструмент се сметаше за рурален, примитивен, неинтересен. Дури на крајот на 19 век, рускиот благородник Андреев, кој ја проучувал народната култура, ја усовршил флејтата и ја вклучил во оркестарот на народната музика.

Народен инструмент со вековна историја и мелодичен звук не може да се нарече популарен денес. Се користи главно на концерти на народна музика, историски филмови, изведби. Флејтата станува се попопуларна во детските музички училишта, што значи дека има шанса да се заживее интересот за неа.

Свирель (русский народный духовой инструмент)

Оставете Одговор