Избор на седишта за пијано
членовите

Избор на седишта за пијано

За да го изберете најсоодветното место за инсталирање на пијаното, треба да се консултирате со експерти во оваа област или со тјунер. Треба да се напомене дека на акустиката влијае, на пример, од каков материјал се направени подот и ѕидовите во просторијата, како и какви специфични ткаенини (драперии) и теписи се користат во внатрешноста на вашиот стан или приватна куќа. Квалитетот на звукот на музичкиот инструмент зависи и од општата акустика на просторијата. Пијаното мора да биде инсталирано на таков начин што звукот од него доаѓа директно во самата просторија.

Избор на седишта за пијано

При поставување на пијано или пијано во дневна соба, мора да се земат предвид неколку многу важни услови: пред сè, ова е температурата и релативната влажност на воздухот, кои мора да бидат релативно константни. Не би било сосема точно строго да се ограничат параметрите за температура и влажност во просторијата каде што се наоѓа пијаното. Но, треба да се забележи дека нивната стабилност е многу важна.

При изборот на место за поставување музички инструмент, мора да запомните дека главниот тјунер кого го поканувате да го сервисира вашиот пијано ќе има потреба од слобода на движење. За таа цел треба да се остави приближно половина метар слободен простор десно од тастатурата.

Многумина се заинтересирани за прашањето каде е најдоброто место за инсталирање на вашиот музички инструмент, земајќи ја предвид микроклимата. Важно е да се знае дека пијаното е направено првенствено од природни, специјални органски материјали. Тие го поминаа потребниот предтретман со цел алатката да ви служи што подолго.

Во секој случај, и клавирот и пијаното реагираат подеднакво на флуктуациите на влажноста и температурата на просторијата во која се наоѓаат. Постојаните, значајни промени во микроклимата прават почесто, редовно одржување едноставно неопходно, а во екстремни, тешки случаи, тие можат да предизвикаат непоправлива штета на вашиот музички инструмент. Голем пијано или пијано може да бидат прилично каприциозни, особено кога станува збор за грижата за нив.

Не е дозволено да се инсталира клавир или пијано во непосредна близина на различни извори на студ или топлина. Под влијание на силни радијатори или сончева светлина, дрвените површини може да избледат, а самиот музички инструмент може да се загрее. Недоволно изолираните надворешни ѕидови имаат прилично негативно влијание врз самата микроклима, предизвикувајќи температурни флуктуации и чести промени на влажноста на воздухот во просторот за живеење.

Имајте на ум дека постојаната циркулација на воздухот, на пример, поради разни провевки или поради целосна работа на клима уредот, може многу брзо да доведе до пукање и раслојување на дрвото. Резонантната звучна плоча може да пукне, филцот на чеканите е изложен на ризик да биде заситен со влага, поради влијанието на температурните флуктуации и влажноста, штипките и жиците на музичкиот инструмент може да престанат да го задржуваат системот.

Директното, незначително влијание на различни извори на топлина (радијатор, греалки или подно греење), исто така, може да предизвика разни видови оштетувања на клавирот или пијаното. Имајте предвид дека во случај на подно греење, мора да се внимава да се изолира просторот под музичкиот инструмент, како и околу него што е можно подобро и што е можно повеќе. Навистина, поновите, модерни музички инструменти се сметаат за погодни за монтирање на загреан под, но поправилно би било да се консултирате со специјалист за да дознаете како оптимално да го заштитите вашето пијано во такви услови.

Додека размислувате каде да го ставите вашиот иден инструмент, погледнете го видеото. И иако музичарите во него не се замараа особено со изборот на место за пијано, тие свират едноставно неверојатно!

Титаниум / Паване (покривка за пијано/виолончело) - Дејвид Гета / Фауре - Момците од пијано

Оставете Одговор