Пандури: опис на алатката, состав, историја, поставки, употреба
Стринг

Пандури: опис на алатката, состав, историја, поставки, употреба

Постојат многу народни музички инструменти кои се малку познати надвор од одредена земја. Еден од нив е пандури. Необично име, интересен изглед - сето ова го карактеризира овој грузиски инструмент.

Што е пандури

Пандури е трижичен искубен музички инструмент кој е вообичаен во источниот дел на Грузија.

Грузиската лаута се користи и за соло изведба и како придружба на пофални песни за херои, народни песни. Го открива менталитетот на жителите на Грузија, животот, традициите, ширината на душата.

Има искубен музички инструмент сличен на пандури – чонгури. Иако се површно слични, овие два инструмента имаат различни музички карактеристики.

Уред

Телото, вратот, главата се направени од цело дрво, кое се сече на полна месечина. Целиот инструмент е направен од ист материјал, понекогаш претпочитаат да направат звучна плоча од смрека, бор. Дополнителни делови се јарем, држач, навртки, јамка, чамец.

Труповите доаѓаат во различни форми во зависност од теренот: тие можат да бидат во облик на весла или овални во облик на круша. Дупките на горната палуба се различни: кружни, овални. Главата е во форма на спирала или отфрлен грб. Има четири дупки. Едниот е дизајниран да ги закачи пандурите на ѕид со ремен, другите четири се за нитни. Жиците имаат дијатонски опсег.

историја

Пандури отсекогаш бил симбол на позитивни емоции. Ако се случила несреќа во семејството, таа била скриена. На него се свиреа мелодии кога работеа, како и за време на одмор. Тоа беше незаменлива работа за време на ритуали и церемонии. Музиката изведена од локалните жители беше одраз на чувства, мисли, расположенија. Ги почитуваа луѓето кои знаеја да играат, празниците не се одржуваа без нив. Денес тоа е наследство, без кое е невозможно да се замислат традициите на земјата.

Местење полицајци

Поставете го на следниов начин (EC# A):

  • Првата низа е „Ми“.
  • Вториот - „Дали #“, прицврстен на третиот ритам, звучи во дует со првата низа.
  • Третиот - „Ла“ на четвртиот ритам звучи во дует со втората жичка, на седмиот фрет - првиот.

https://youtu.be/7tOXoD1a1v0

Оставете Одговор