Органола: опис на инструментот, композиција, звук, употреба
Лигинален

Органола: опис на инструментот, композиција, звук, употреба

Органола е советски двогласен музички инструмент од 70-тите години на минатиот век. Припаѓа на семејството на хармоники кои користат електрична енергија за снабдување со воздух на трските. Електричната струја се испорачува директно на пневматската пумпа, вентилаторот. Волуменот зависи од брзината на протокот на воздух. Брзината на воздухот се контролира со лост на коленото.

Однадвор, еден вид хармоника изгледа како правоаголна кутија со димензии 375х805х815 мм, лакирана, со копчиња од типот на пијано. Телото се потпира на нозете во форма на конус. Главните две разлики од хармониумот се лост наместо педали, како и поергономска тастатура. Под куќиштето има контрола на јачината на звукот (лост), прекинувач. Со притискање на копчето се произведуваат два гласови од осум метри одеднаш. Има и мултитимбри хармоника.

Органола: опис на инструментот, композиција, звук, употреба

Регистарот на музички инструмент е 5 октави. Опсегот започнува од поголема октава до третата октава (почнувајќи со „do“ и завршувајќи со „си“, соодветно).

Звукот на органолата можеше да се слушне во училиштата на часови по музика и пеење, но понекогаш дури и во ансамбли, хорови, како музичка придружба.

Просечната цена на алатката во советско време достигна 120 рубли.

Органола Ерфиндер Клаус Холзапфел

Оставете Одговор