Орган: историјата на инструментот (дел 1)
членовите

Орган: историјата на инструментот (дел 1)

„King of Tools“ Најголемиот, најтешкиот, со најширокиот опсег на звуци произведени, органот отсекогаш бил нешто како легенда во телото.

Се разбира, органот нема никаква врска директно со пијаното. Тоа може да се припише само на најдалечните роднини на овој инструмент со жичана тастатура. Ќе испадне дека е чичко-орган со три прирачници кои се нешто слични на клавијатурата на пијано, куп педали кои не го ублажуваат звукот на инструментот, но самите носат семантичко оптоварување во форма на особено низок звук. регистер и огромни тешки оловни цевки кои ги заменуваат жиците во органот.

Тоа е само звукот на органот кој се обиде да ги имитира креаторите на „древните“ синтисајзери. Иако… органот Хамонд може да се конфигурира со многу звуци, што ја формираше основата за идејата за добар звук на синтисајзер uXNUMXbuXNUMXba. Каде што подоцна стана можно да се синтетизира звукот на пијаното.

Дувачки или духовен инструмент

Тешко е да се замисли погласен музички инструмент од оргулите. Освен ѕвончето. Како и ѕвонарите, класичните органисти се карактеризираат со оштетен слух. Затоа, органистите развиваат многу посебен однос со овој инструмент. На крајот, тие едноставно нема да можат да играат ништо друго.

Вака или онака, позицијата на оргулист се сметала за црковна - органите главно биле поставувани во црквите и се користеле за време на богослужбата. Оваа слика се појави во прилично симболична година, 666 година, кога папата одлучи да ја воведе оргулата како главен инструмент за звучна придружба на божествените служби.

Но, кој го измислил органот и кога бил - ова е друго прашање на кое, за жал, нема недвосмислен одговор.

Според некои претпоставки, органот бил измислен од Грк по име Ктезибиј, кој живеел во третиот век п.н.е. Според други претпоставки, тие се појавиле нешто подоцна.

Вака или онака, повеќе или помалку големи инструменти се појавија дури во четвртиот век од нашата ера, а веќе во седмиот и осмиот век тие станаа доста популарни во Византија. Така, на крајот, уметноста на правење органи почна да се развива токму во земји со значително религиозно влијание. Во овој случај, во Италија. Оттаму биле отпуштени во Франција, а малку подоцна се заинтересирале за органи во Германија.

Разлика помеѓу модерни и средновековни органи

Средновековните органи значително се разликувале од современите инструменти. Така, на пример, имаа многу помалку цевки и прилично широки клучеви, кои не се притискаа со прсти, туку беа тепани со тупаница. Растојанието меѓу нив исто така беше доста значајно и достигна еден и пол сантиметар.

Орган: историјата на инструментот (дел 1)
Орган кај Мејсис Лорд и Тејлор

Ова е веќе подоцна, во петнаесеттиот век, бројот на цевки се зголеми, а клучевите се намалија. Апотеозата за градење на органи беше постигната во 1908 година кога оргулите, кои сега се наоѓаат во трговскиот центар Мејси Лорд и Тејлор во Филаделфија, беше изградена за Светскиот саем. Има шест прирачници и тежи дури 287 тони! Претходно, тој тежеше нешто помалку, но со текот на времето беше завршен со цел да се зголеми моќноста.

А најгласната оргула е во салата на Конкорд во Атлантик Сити. Тој има ни повеќе ни помалку, туку дури седум прирачници и најшироката тембра поставена на светот. Сега не се користи, бидејќи тапанчето може да пукне од неговиот звук.

video

Токата и фуга во d-мол (BACH, JS)

Продолжување на приказната за органот на музичкиот инструмент. Во следниот дел ќе дознаете повеќе за структурата на органот.

Оставете Одговор