Оркестар: опис на инструментот, композиција, звук, историја
Механички

Оркестар: опис на инструментот, композиција, звук, историја

Оркестарот е механички музички инструмент кој свири автоматски. Припаѓа на класата на хармоници. Името се применува и на други инструменти со сличен дизајн.

Првиот модел е создаден на крајот на 900 век. Дизајнер на инструменти е германскиот композитор Абот Фоглер. Оркестарот беше сличен во дизајнот на органот. Главната разлика е леснотијата на транспорт поради намалените димензии. Пронајдокот се состоел од 63 цевки. Бројот на клучеви е 39. Бројот на педали е XNUMX. Звукот личеше на орган со ограничен опсег.

Оркестар: опис на инструментот, композиција, звук, историја

Исто така во XNUMX век, сличен инструмент се појави во Чешка. Пронаоѓач: Томас Кунц. Карактеристика на пронајдокот е комбинацијата на органски елементи со жици на пијано.

Механичкиот оркестрион бил измислен во Германија во 1851 година. Креатор – Ф.Т. Кауфман од Дрезден. Тоа е механичка дувачки оркестар со додадени тимпани, кимвали, тамбура, триаголник и тапан. Однадвор, пронајдокот изгледаше како кабинет со исечок за паричка. Внатре имаше механизам со цевки. По фрлањето на паричката, се свиреа однапред снимени мелодии.

Механичката хармоника се здоби со голема популарност во 20-тите години на XX век во Германија. Оркестрациите беа продуцирани од M. Welte & Sonne. За време на Втората светска војна, производствениот комплекс на компанијата беше целосно уништен.

Оставете Одговор