Не: структурата на надолжната флејта, историја, звук, употреба
месинг

Не: структурата на надолжната флејта, историја, звук, употреба

Еднаш пророкот Мухамед отишол во пустината и застанал покрај еден напуштен бунар. Пророкот му кажа за неговата средба со Семоќниот и за благодатта што се спушта на земјата. Од бунарот никнаа трски. Еден овчар кој поминувал ја отсекол и направил луле. Тој почна да свири, а целиот свет ја слушна божествената, маѓепсувачка мелодија. Така, според легендата, се појавила наи флејта.

Структура

За разлика од оркестарската метална флејта, наи се прави од трска, бамбус, бозел, трска и чајно дрво. Материјалот зависи од земјата во која е роден музичкиот инструмент, бидејќи припаѓа на културата на различни народи: Узбеци, Украинци, кавкаски планинари.

Персиската или арапската флејта има 8 дупки, узбекистанската – 6. Должината на надолжната флејта е 55-60 сантиметри. Цевката е тесна, не повеќе од 2 сантиметри во дијаметар. Звукот го произведува изведувачот кој дува воздух низ метална усна. Опсегот на звукот е една и пол октави од „до“ првата до „G sharp“ втората.

Не: структурата на надолжната флејта, историја, звук, употреба

Музичкиот инструмент има хроматска скала, но кога се менува аголот на довод на воздух, се јавува полутонски звук. Дупките за газење немаат стандарди за сечење; различни народи имаат дупки на цевката кои се разликуваат по големина.

историја

Ова е еден од најстарите инструменти што го задржал својот оригинален звук, за кој персиските хроничари, поети и мислители изразиле восхит веќе во 35 век. Најраните археолошки наоди на територијата на Античка Персија датираат од 40-XNUMX п.н.е.

Под влијание на Арапите, кои талкале од земја до земја, инструментот станал широко распространет меѓу другите народи. Така, во Азербејџан неј се користи за изведување мугами - фолклорно пеење.

Инструментот е погоден за соло изведба и ансамбл звук. Кај некои народи од Кавказ и Азија, само мажите играат неи. При концертен настап, неговиот тивок звук е типичен за камерните сали и за мал број луѓе.

Флејта Неј. првите две недели практики

Оставете Одговор