Мелофон: опис на инструментот, композиција, звук, употреба
месинг

Мелофон: опис на инструментот, композиција, звук, употреба

Мелофон, или мелофон, е дувачки инструмент особено популарен во Северна Америка.

По изглед, изгледа и како труба и рог во исто време. Како цевка, има три вентили. Тој е поврзан со францускиот рог со слични прсти, но се одликува со пократка надворешна цевка.

Мелофон: опис на инструментот, композиција, звук, употреба

Темброт на музичкиот инструмент исто така зазема средна позиција: тој е многу сличен на рогот, но близок до темброт на трубата. Најизразен од мелофонот е средниот регистер, додека високиот звучи напнато и збиено, а долниот, иако полн, но тежок.

Ретко настапува соло, но доста често може да се слушне во воен дувачки или симфониски оркестар во делот на хорна. Покрај тоа, мелофоните станаа едноставно незаменливи во маршевите.

Има ѕвонче свртено напред, што ви овозможува да го насочите звукот во одредена насока.

Мелофонот спаѓа во категоријата на инструменти за транспонирање и по правило има систем во F или во Es со опсег од две и пол октави. Деловите за овој инструмент се снимени во клучот за високи тонови една петтина над вистинскиот звук.

Тема Zelda на Mellophone!

Оставете Одговор