Механичко пијано: што е тоа, состав на инструмент, принцип на работа, историја
Тастатури

Механичко пијано: што е тоа, состав на инструмент, принцип на работа, историја

Долго пред појавата на механичкото пијано, луѓето ја слушаа музиката што ја свиреше хурди-гурди. Човекот со кутијата одеше по улицата, ја сврте рачката и наоколу се собра толпа. Ќе поминат векови, а принципот на работа на буре органот ќе стане основа за создавање механизам на нова композиција, која ќе се вика пијанола.

Уредот и принципот на работа

Пијанолата е музички инструмент кој репродуцира музика по принципот на пијано со удирање на копчињата со чекани. Главната разлика помеѓу пијанолата и исправениот пијано е тоа што не бара присуство на професионален музичар за да свири. Звукот се репродуцира автоматски.

Внатре во додатокот или вградениот уред е валјак, на чија површина се нанесуваат испакнатини. Нивниот распоред одговара на редоследот на ноти на делото што се изведува. Ролерот се активира со помош на рачка, испакнатите секвенцијално делуваат на чеканите и се добива мелодија.

Механичко пијано: што е тоа, состав на инструмент, принцип на работа, историја

Друга верзија на композицијата, која се појави подоцна, работеше на истиот принцип, но партитурата беше кодирана на лента хартија. Низ дупките на пробиената лента се дуваше воздух, делуваше на чеканите, кои, пак, на клучевите и жиците.

Историја на потекло

Во втората половина на XNUMX век, мајсторите почнаа да експериментираат со уреди за пијанола засновани на дејство на механички орган. Пред пијанолата се појави хармоника во која на копчињата делуваа прачки на закачена табла. Подоцна, францускиот пронаоѓач ЈА Тестот го запозна светот со картонот, каде што штицата со прачки беше заменета со удирана карта со пневматски механизам.

E. Votey се смета за пронаоѓач на механичкото пијано. Неговата пијанола од 1895 година работеше од притисокот создаден од педалата на пијанистот на дното на инструментот. Музиката се пушташе со помош на перфорирани хартиени ролни. Дупките на хартијата означуваа само ноти, немаше динамични нијанси, немаше темпо. Разликата помеѓу пијанолата и клавирот во тоа време беше во тоа што за првото не беше потребно присуство на музичар кој ги знаеше особеностите на музичкиот кадар.

Механичко пијано: што е тоа, состав на инструмент, принцип на работа, историја

Првите уреди имаа мал опсег, големи димензии. Тие беа доделени на клавир, а слушателите седеа наоколу. На почетокот на XNUMX век, тие научија да ја вметнат структурата во телото на пијаното и да користат електричен погон. Димензиите на уредот станаа помали.

За новиот инструмент се заинтересирале познати композитори. Тие ги адаптираа своите дела на пијанола со кодирање на партитурите на ролни хартија. Меѓу најпознатите автори се С. Рахманинов, И. Стравински.

Грамофоните станаа популарни во 30-тите години. Тие станаа почести и брзо го заменија механичкото пијано. За време на пронаоѓањето на првите компјутери, интересот за него продолжи. Денеска се појави добро познатото дигитално пијано, чија разлика е во електронската обработка на партитурите и снимањето на кодирани звуци на електронски медиуми.

Механичко пијано: што е тоа, состав на инструмент, принцип на работа, историја

Користење на пијанола

Врвот на механичката алатка дојде на почетокот на минатиот век. Слушателите сакаа да изберат повеќе парчиња, а побарувачката роди понуда. Репертоарот се прошири, ноктурните на Шопен, симфониите на Бетовен, па дури и џез композициите станаа достапни. Милхауд, Стравински, Хиндемит „напишаа“ дела специјално за пијанола.

Брзината и извршувањето на најсложените ритмички обрасци станаа достапни за инструментот, што беше тешко за изведувачите во живо. Во корист на механичко пијано, својот избор го направи Конлон Нанкароу, кој напиша етиди за механичко пијано.

Разликата помеѓу пијанолата и пијанофорте тогаш може целосно да ја турне „живата“ музика во позадина. Пијаното се разликуваше од пијанолата не само по тоа што бараше присуство на компетентен музичар. Некои дела бараа долго учење и технички вештини на изведувачот поради нивната сложеност. Но, со појавата на грамофоните, радиограмите и магнетофоните, овој инструмент беше целосно заборавен, повеќе не се користеше, а сега можете да го видите само во музеите и во збирките на антикварници.

Механическое пианино

Оставете Одговор